Suppeserien: Klassisk norsk fiskesuppe

Fiskesuppe
Fiskesuppe

Vi har skrevet om fiskesuppe tidligere, nærmere bestemt den bergenske som vi testet på de erkebergenske besteforeldrene til Anette. En god ting kan man ikke gjenta for sjelden og nå fikk vi lyst på fiskesuppe og tar derfor med en enklere variant i suppeserien. På denne siden om suppeserien kommer alle oppskriftene til å bli lagt ut. En suppeoppskrift i uka.

Den norske fiskesuppen med hvit saus er egentlig en mulighet for alt i fra hverdagsmiddag til forret til fest. Hvit saus og den fisken og skalldyrene man ønsker å ha i. Så lenge man følger stegene kan man supplere med alskens spennende ingredienser. Denne egenskapen er egentlig noe man av og til glemmer når det kommer til tradisjonell norsk husmannskost.

Denne gangen hadde vi gulrot som nesten er essensiell og litt purre. Hadde vi hatt en bit med sellerirot eller kanskje litt pastinakk hadde vi tatt det i. Av fisk hadde vi noen biter med torsk (frossen i blokk) og en laksebit vi hadde plukket opp i fiskedisken tidligere på dagen på tilbud som gikk i suppa. Både blåskjell og reker kan være med på å løfte suppa ytterligere, men det morsomste er å gå i fiskedisken og si at man skal ha for eksempel 500 gram med fisk til suppe og at man vil ha litt av hvert. Med torsk, steinbit, sei og laks er du bankers.

  • 25g smør
  • 25g hvtemel
  • 1 liter fiskekraft
  • 300g fisk
  • 2 gulrøtter
  • 1 tommellengde med purre
  • 2dl fløte
  • 1ss sukker
  • 1ss eddikk
  • timian
  • salt
  • pepper

Det enkleste er å først koke opp kraft mens man gjør grønnsakene klare på benken. Når kraften koker skrur du ned temperaturen og lar fisken trekke. Husk at hvis du har reker så må de i helt til slutt, koker de blir de seige. Når fisken er ferdig med å trekke tar du ut fiskestykkene og setter de på benken. De trenger ikke mer enn 15 minutter maks. Er det skinn på fisken er den lett å trekke av nå slik at du trenger ikke å gjøre det på forhånd. Smelt smør i en annen kjele og lag en jevning med melet og fiskekraften du nettop har tatt fisken ut av. Når all krafta har kommet over så er det bare å ha i grønnsakene og la de kose seg i kjelen på putretemperatur til de er møre og fine. Så har du i eddik, sukker og fløte, skrur opp varmen og rører godt før du har i fiskebitene rett før suppa er på kokepunktet. Skru av plata og ha i litt timian, enten fersk eller som krydder og smak til med salt og pepper. Har du reker eller forhåndsdampede blåskjell er det nå de skal i, så får suppa stå i 2-3 minutter på ettervarmen fra plata slik at fisken får tilbake varmen.

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.