Den eneste bokhylla vi har i huset som ikke er gjemt bak en dør står på kjøkkenet og er lesset over av kokebøker. Vi har noen flere også i bokhyllene på kontoret og pikeværelset. En del av de er ganske gode og brukes mye mens andre trekkes fram ved behov.
Den første boken vi ønsker å dele med dere er Sigrid Strætkvern sin bok Øl med kniv & gaffel fra 2009. Sigrid er hamarsing og oppvokst i toppen av bryggeribakken som det står skrevet i boka. Den har fått ganske mye oppmerksomhet og var blant topp 5 kokebøker i Apéritif og Nordli sin kåring av årets beste kokebok 2009. Bjørn-Frode Løvlund i Hamar Arbeiderblad ga boka terningkast 6. Han trekker fram de gode bildene og stylingen av maten i boka. Og det er faktisk virkelig bra. Bildene og uttrykket er strålende.
Boka består i hovedsak av to like store deler. Den første delen handler om øl. Det er denne delen jeg har kost meg mest med så langt. Her skriver hun veldig lettfattelig og engasjerende om historie, øltyper, hvordan man skal smake, enkle regler for å kombinere mat og øl osv. I det hele tatt er den delen av boka veldig fin for å sette seg inn i hva øl handler om. Liker du øl men vil lære mer om hva verden har å tilby utenom pils er den pensum.
Matoppskriftene i boken har jeg vært litt slappere til å bruke. Jeg har laget meg bayerdampede blåskjell når jeg har vært alene hjemme tidligere men da etter Jan Vardøen sin oppskrift (den boka skal jeg skrive mer om tidligere). Oppskriften til Sigrid ligner veldig og det kan nok hende at jeg prøver meg på hennes variant neste gang. I julen, når vi lagde pinnekjøtt på julaften, brukte jeg Sigrid sin oppskrift som referanse og sjekk. Hadde det vært opp til meg hadde nok pinnekjøttet vært dampet på potetrist som hun foreslår.
I det store og hele syns jeg oppskriftene etter min smak er litt “mye”. Jeg er mer glad i enkle råvarer som gjør at man ikke må bruke 30 minutter ekstra på butikken for å finne alt man trenger. Jeg har for eksempel aldri brukt stjerneanis før, har de det på Maxi? Eller at man skal ha en boks med hvite bønner og en boks med brune bønner til Chili con carne. Bagatell, men blir litt i overkant og legger lista litt høyere på en mandag eller tirsdag.
Boka er så flott at den kan leses fra perm til perm og er en nytelse. Jeg skal ta litt mot til meg og teste flere av oppskriftene fra boken utover våren. Spesielt marinadene som er gjemt helt bakerst er nok en skatt som kunne trengt litt oppmerksomhet. Det er også veldig gode forslag til forskjellige øltyper som passer til rettene. Jeg liker den, men ville nok heller gitt den terningkast 5 enn 6.
Les også: Anthony Bourdain – Kitchen Confidential (kokkejævler)
1 comment
Comments are closed.