Fin biff? Finnbiff!

Finnbiff
Finnbiff

For noen år tilbake feiret vi påsken i Alta, hos Margot, bestemoren til Christoph. Siden hun var gammel og hadde litt vanskeligheter med å gjøre ulike aktiviteter i huset tok vi initiativ til å lage god mat og hjelpe til med husarbeidet. En av dagene ønsket Margot seg Finnbiff – og jeg benyttet sjansen til å prøve meg på kjøkkenet til en gammel husmor for å lære noen skjulte triks – og det gjorde jeg.

De siste årene, etter at jeg flyttet opp igjen til Hamar, har det vært mer tid til å være med på hytta i helgene på høsten, og Finnbiff har blitt et fast måltid en gang i løpet av høsten – akkurat som krabber og fårikål er i min familie. Finnbiff er fantastisk godt og faktisk veldig enkelt å lage. Her kommer oppskriften på en rett som er enklest å lage til mange personer! Legger likevel ut oppskrift til 4 porsjoner, da det er lettere å gange opp enn å dele :p

Reinsdyrskav finnes i frysedisken til de aller fleste dagligvarebutikker, men selv har jeg oftest spikket frossen reinsdyrhakk. Vi er så heldige at vi de siste årene har hatt fri tilgang til reinsdyrkjøtt gjennom min far som er en ivrig reinsjeger. Det viktigste er at kjøttet er i tynne skiver og tilberedes frosset.

Ingredienser:

  • 500 g reinsdyrskav
  • 1 pakke bacon
  • 7-8 sjampinjong
  • 2 dl vann
  • 1 boks seterrømme
  • 1 dl melk
  • Litt ekte geitost
  • 6-7 stk knuste einebær (de beste finner man selv ute i naturen)
  • 1 ts tørket timian
  • Salt og pepper
  • 1 ss mel ristet i 0,5 dl vann (for å gjøre gryten litt tykkere)
Finbiff

Fremgangsmåte:
Ta litt smør i pannen og stek reinsdyrskavet på sterk varme mens du kutter opp bacon i små terninger. Ha reinsdyrskavet i en kjele før du så steker baconet mens du kutter sjampinjongen. Ta baconet i kjelen med reinsdyrskavet og stek sjampinjongen. Ta så sjampinjongen over i kjelen og tilsett 2 dl vann. Kok opp og la det trekke i 15 minutter. Tilsett så seterrømme, melk, geitost, einebær, timian, salt og pepper. La dette småkoke i 5 minutter. Tilsett mel ristet ut i vann og kok raskt opp før servering.

Finnbiff smaker godt med både poteter og potetstappe til, men jeg foretrekker best potetstappe. Det er mest vanlig å servere finnbiff med brokkoli – tror jeg – men rosenkål kan også være godt til.

Sulten på flere gryteretter? Vi har samlet våre gryteoppskrifter på denne siden.

Knuste einebær
Brunost og seterrømme

3 comments

  1. Har prøvd denne retten noen ganger etter famileopskrift. Fløte og litt mere Einebær (ca en halv boks) gjør susen (må kvernes godt i små porsoner). Kan også bruke Organo, hvitløk og litt løk man freser sammen med baconet. Til hovedretten sreverer jeg rosenkål og tyttebær. Hvis vellingen blir for tynn, bruk hvetemel som blandes separat som nevnt ovenfor, og ikke majsenna. Majsennaen har en tendens til å videre ekspandere etter islafset fornøyelse :D Og denne rett, er det ikke bare skandinavere som liker. Det kan jeg signere ved.
    Lykke til!

  2. Finnebiff serverer jeg slik jeg lærte på hotellet der jeg helgejobbet under studietiden, med rosenkål, babygulrøtter og tyttebær.

    Ellers så lager jeg hele retten direkte i en høy stekpanne, som de også gjorde på det samme hotellet.

    Lenge siden jeg har laget dette nå, så nå ble jeg fristet.

    Bare en liten oppfordring. Tidligere fikk jeg bare tak i rosenkål som hadde vært frosset, men nylig fikk jeg servert fersk rosenkål, og for en forandring. Den litt bitre ettersmaken eksisterte ikke lengre.

  3. Rosenkål må ikke koke for lenge (aldri mer enn 8 min). Da blir det svovelsmak. Fersk er selvsagt best. Brokkoli også godt til. Forøvrig kan man koke litt lengre, og ha en dash rødvin i gryta.

Comments are closed.

Exit mobile version