Sommerens kokebøker 2012

Nå begynner det å nærme seg sommeren og flere forlag har alt startet sine slipp av kokebøker som skal herje middagsbord over det ganske land i tiden framover. Vi har tatt en liten titt på de bøkene som er på vei.

Kagge forlag

Skafferiets kokebok
Skafferiets kokebok

Skafferiets kokebok

Forfatter: Charlotte Holberg Sveinsen
Skafferiet kjenner jo vi godt til, vi som bor på Hedmarken. Faktisk så er det slik at når vi skal skue ut mot Mjøsa gjennom det lille mjøsgløttet vi har, ser vi retning av der hvor skafferiet ligger ute på Helgøya. Dersom du er forbi flatbygdene bør du virkelig ta deg tid til å svinge innom Skafferiet ytterst på spissen av Helgøya for en liten rast. Sist vi var innom var det juletider og vi spiste pepperkake-ostekake, noe som var en helt utrolig opplevelse i det hvite landskapet. Utgangspunktet for denne kokeboken skal være de fire årstidene på Skafferiet med råvarene som følger med. Det blir spennende å kunne ta et lite dykk i kakene og smårettene de serverer ute på Skafferiet.

 

Lavkarbo fra Gastronomisk Institutt
Lavkarbo fra Gastronomisk Institutt

Lavkarbo fra gastronomisk institutt

Forfatter: Gastronomisk institutt
Nå skal man ikke beskylde oss for å surfe noe særlig på lavkarbobølgen med alle pastaoppskriftene våre, men når Gastronomisk Institutt kommer med kokebøker på temaet kan det bli interessant. Boka skal inneholde 38 oppskrifter på hovedretter, 70 forslag til tilbehør, 17 småretter, 8 salater, 13 desserter og 14 grunnoppskrifter. Så dette må da være en slags potetbok for lavkarbofolket ;-) Her er deres bloggpost om boka.

 

Mat på tur - kunsten å imponere med et stormkjøkken
Mat på tur - kunsten å imponere med et stormkjøkken

Mat på tur

Forfatter: Erling Kagge
Selveste Erling Kagge, polfareren og forelegger, har skrevet boken som skal vise deg kunsten å imponere med et stormkjøkken. I informasjonen til boka står det at den skal inneholde nærmere 100 grunner til å la suppeposen bli hjemme neste gang man skal på tur. Hvis den da også inneholder pakketips og hvordan man skal organisere dette bør det jo bli riktig så bra. Den ene halvdelen av bloggens redaksjon er jo på tur rett som det er ute i skog og mark, så dette kan potensielt være en spennende bok. Vi gleder oss til å finne den i hyllene og få bla litt i den.

Andre bøker fra Kagge

Lavkarbo til hverdags – Lena Beatrice Aronson
Sannheten om mat – Audun Myskja

 

Schibsted forlag

Schibsted var så snille at de sendte to av de nye bøkene de slipper i slutten av mai når vi spurte dem hva de hadde planer om å gi ut denne sommeren. Vi skal gå litt i dybden på dem senere men her har dere kort info. Ryktene sier også at de kommer med en viltbok til høsten som vi gleder oss veldig til.

BBQ - Glødende godt fra grillen
BBQ - Glødende godt fra grillen

BBQ – Glødende godt fra grillen

Forfatter: Cecilia Vikbladh
Her er en grillbok med oppskrifter inspirert av alle verdenshjørner. Her er det ikke spesielt mange tradisjonelle grilloppskrifter, så om du er lei flintstek og grillben er det nok noe å plukke opp i denne. Jeg har inntrykk av at grillbøker ofte tar utgangspunkt i amerikanske varianter, så her er det litt å variere i selv om en og annen klassiker er med. Selv trekker de fram marokkansk kyllingfilet med fattoush og chilimarmelade og kinesisk svinefilet med kokosris og hoisinsaus, så her går de ut bredt. Forfatteren, Cecilia Vikbladh har en CV man ikke trenger å skamme seg over og har de siste årene drevet cateringfirmaet og delikatessebutikken Cecilias kök i Skåne.

 

Laks fra hverdag til fest
Laks fra hverdag til fest

Laks fra hverdag til fest

Forfatter: Paila Ahlsén Söder
Er det noe vi har god tilgang på i Norge så er det laks og det nesten i alle prisklasser. Alt i fra frosne stykker i frysedisken til salmapakkene i kjøledisken. Som det står skrevet i forordet til boka har man en tendens til å variere lite i oppskriftene når man lager laks. Inndelingen og bildene ser veldig bra ut, mengden oppskrifter også. Her er det også litt mer tekst enn bare oppskrifter. Litt spesielt er det at forfatteren av også denne boka er svensk, men så lenge hun kombinerer laks og bacon ser jeg glatt i mellom fingrene for dette. Vi skal se nærmere på denne boken senere, jeg har nemlig funnet en laksesuppe som så særdeles fristende ut.

Her er noen av våre lakseoppskrifter.

Dinamo forlag

Restekjærlighet - den store restematkokeboka
Restekjærlighet - den store restematkokeboka

Restekjærlighet – Den store restematkokeboka

Forfatter: Sara Heilmann og Klaus Døscher
Denne boka kom ut litt tidligere i år men når jeg leste om den traff den virkelig midt i magen. Er det en ting min samvittighet gnager brutalt på, så er det hvor slurvete vi er med rester og at vi har en tendens til å kaste mat. Man vet at det bare er feil, men det er så enkelt å lage noe annet dagen etter at det bare skjer allikevel. Unntaket for vår del må vel være de gangene vi lager risotto av restene. Forfatterne er i slutten av 20 årene og bor i Brasil, hvor man etter beskrivelsen til boka, ikke kaster mat. Med dette som utgangspunkt har den et potensial til å fange meg.

 

Kommer til høsten

Pascals fristelser
Til høsten kommer boken Pascals fristelser som handler om Pascal Dupuy og hans fantastiske verker. Det er lovet at boken skal være full av oppskrifter, bilder, historier og anekdoter. Vi lager ikke spesielt mye søtsaker her hos Led oss inn i fristelse, men denne boka kan kanskje friste oss litt på dette området også. Boka skal komme i september.
Sushi på norsk
Sammen med Kulinarisk Akademi jobber de i Dinamo med en bok om sushi. Sushi er jo ikke veldig vanskelig men det er veldig godt. Vi lager det fra tid til annen men det blir fort veldig enkelt med bare nigri laks eller tempura maki med kylling og det er jo ikke voldsomt spennende i lengden selv om det er godt. Hvis kokkene på Kulinarisk Akademi kan inspirere og komme med noen tips her er det absolutt velkommen. Boka er ventet i starten av oktober.

 

Versal

Vi har ikke fått svar fra Gyldendal og Versal på hvilke bøker som kommer fra den kanten i vår, men de har alt sluppet en grillbok i år. Paul Løwe som skriver ”Lekende lett” serien har nå kommet til BBQ. Gøy å se at pizza også står nevnt, det var jo ikke utelukkende en suksess når vi testet det i fjor sommer, men kanskje kunne vi ha plukket opp noen triks her? Vi kommer tilbake til mer så fort de sender oss en liste.

 

 

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.