I anledningen min svigerfars 60årslag lagde jeg en litt tykk vilt og øl suppe til festens i overkant 40 gjester som vi serverte når det begynte å trekke mot natt. Til rådighet hadde jeg fått i overkant 5 kilo viltkjøtt og all den potet og løk jeg måtte trenge sammen med bein å koke kraft på. Et ganske godt utgangspunkt egentlig. Så da var det bare å fylle på med annet digg. Gryter med mørkt øl er jo elefantastisk, så derfor valgte jeg å ha det som utgangspunkt sammen med kraften.
Til ca 15 liter suppe
- 5,5 kilo kjøtt
- 500 gr. bacon
- 7 liter kraft
- 2 liter Brown ale
- 170 gr. østerssopp
- 1 kg sjampinjong
- 1 hel fersk hvitløk – finhakket
- 1,5 kg løk
- 25 poteter i terninger
- 100 gr. aromasopp
- 2 bunter gulrøtter (de var små)
- 6 ss tomatpurre
- 4 grillede og syltede paprika på glass
- En god neve med finhakket timian
- Salt
- Pepper
Å skulle lage så mye suppe er jo litt jobb og krever sitt å skulle hakke opp så mange ingredienser. Så her er det nyttig å investere litt tid i forberedelsene. Det hjelper også å ha en stekepanne ved siden av for å brune grønnsakene litt før de skal oppi kjelen. Start med kjøttet, kutt det i biter på 2 cm. Det skal være smått men ikke alt for smått. Baconet skal være i terninger. Brun de i stekepanne før de går i gryta. Fyll opp med øl og la det puttre. Så er det bare å gå løs på soppen, løken og gulrøttene etter hvert som de ligger, hakk de opp, og la de få svinge seg litt i stekepanna før de kommer opp i gryta. Etter hvert som det fylles opp der er det bare å fylle på med kraft. Ha i tomatpurre, timian, salt og pepper etter smak og den syltede paprikaen som man har finhakket. Så må det bare få kose seg så lenge som man har tid til. Potetene skal i den siste halvtimen så de ikke blir helt mos. Suppa passer perfekt på fjellet og til fest når det trekker ut mot natt. Hvis suppeskåler er litt uhåndterbart, er alltid store pappkrus praktisk når det begynner å bli kjølig.
Her finner du flere suppeoppskrifter: Blomkålsuppe, Jordskokksuppe med bacon, Tomatsuppe eller Kyllingsuppe