Mørk lammegryte i ØL

Lammegryte med ØL og Guinness
Lammegryte – Server med poteter

Denne gryten lagde vi tidligere i høst når mørket falt på og kulda kom krypende. I mellomtiden har vi hatt så meget å fare med at vi rett og slett ikke har fått satt oss ned for å skrive om den og denne uken kom snøen. Men vi har benyttet tiden godt og fått masse ekstra inspirasjon og fått testet litt forskjellig. Utgangspunktet for denne gryta var noe lammekjøtt vi plukket opp fra RustadstuenBondens Marked i Hamar. Det er forresten et nytt marked nå til helgen. Stykkene var egentlig ment til noe helt annet, men dette ble vel så bra. Kombinasjonen av lam og øl, her med en tørr stout som Guinness og litt tomater er enkel, men varmer om hjertet. Denne har egentlig ganske mye til felles med Lammeskank i Porter, men dette er jo en gryte.

Ingredienser

  • 1 kg lammekjøtt
  • 2 bokser med tomater
  • 2 skjeer med tomatpurre
  • 3 selleristenger
  • 1 hvitløkfedd (eller fler)
  • 5 sjalottløk
  • 3 gulrøtter
  • 7 sjampinjonger
  • 2 bokser med Guinness
  • Olje og smør til steking
  • Hvetemel, salt og pepper til blanding før bruning av kjøtt

Krydderblanding

  • Timian
  • Oregano
  • Rosmarin
  • Salt
  • Pepper
  • Spisskummen
Rull lammekjøttet i mel!

Det første vi gjør er å blande mel salt og pepper. Det skal være nok til at man kan rulle alt kjøttet i det og danne et tynt lag. Dette gjør som nevnt at man får ekstra smak ved bruningen og det fungerer som en jevning slik at den ikke blir suppete. Det melete kjøttet bruner man i en blanding av smør og olje i en tykk gryte på høy varme, røyken er verdt det og den kan du leve med. Så snart det har fått farge tar man ut kjøttet og setter det litt til side samtidig som man skrur ned temperaturen. Hell løk, gulrøtter, sjampinjonger og hakkede selleristenger i gryta slik at det blir mørt, men uten at det svir seg, så pass på varmen. Ha kjøttet tilbake i kjelen og tilsett tomatene og tomatpureen sammen med to bokser med Guinness. La det stå og kose seg på middels varme i en og en halv time. ØL har mange bitterstoffer og skal helst ikke koke for mye ned, men til en gryte innenfor dette tidsrommet fungerer det helt fint uten at det blir bitter mat av det. Er du en frekkas kan du jo ta en liten klype med brunt sukker i mot slutten.

Her er noen andre godsaker vi gjerne vil vise deg: Chili con carneBoeuf Bourgogne i trykkoker, Lammecarré – slik gjør du det, eller hva med vår seksjon med gryteretter?

La den putre og kose seg

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

Exit mobile version