Chicken Tikka Masala

Kylling tikka
Chicken Tikka
Chicken Tikka

Indisk mat hører med til sjeldenhetene i vårt hjem og de gangene vi spiser det har vi nok vært ute på restaurant og spist. Fra studenttiden i Oslo ved Grønnlandsleiret har jeg svært gode minner fra tandorisjappa Punjab Tandori. Stedet er enkelt og på grensen til spartansk innredet, servicen er sånn passe, men maten er magisk, og for en student var det en fest. Gode porsjoner med masse deilig smak. Faktisk så har jeg slitt litt med å få den samme deilige følelsen på andre steder som servere indisk mat, til en langt dyrere penge. Etter at vi flyttet hjem kan det rett og slett være mangelen på inspirasjon som har gjort det til at vi så sjelden lager det selv, men her forleden kom jeg over en fantastisk teknikk for å lage Tikka masala som virkelig fikk opp lysten.

Kenji hos serious eats skriver i bloggen The Food Lab hvor han virkelig går i dybden på retter og teknikker. Måten han her har kommet fram til å få den perfekte kombinasjonen av grillsmak og saus er jo både enkel og åpenbar som den er genial. Ved å først grille kjøttet halvvegs på høy varme, som gir den noen svarte grillmerker og en klar grillsmak, for å så la den bli ferdig i sausen, som fyller kjøttet med krydderet og de andre smakene fra sausen får, man alt fra begge verdener og et saftig kjøtt (og det er enklere enn setningen). Egentlig er dette en teknikk man kunne brukt på mye annet kjøtt så denne skal vi eksperimentere mer med.

Hvis du skal lage det som en middag midt i uka kan det være lurt å starte kvelden i forveien. Fordelen er at det da oppleves som luksusfastfood når du gjør det ferdig dagen etter. Bland sammen marinaden uten å blande inn yoghurten, kutt opp kyllingen og kok opp sausen uten fløte. Morgenen etter kan man legge kyllingen til marinering, og når man kommer hjem fra jobb er det bare å grille kyllingen, varme opp sausen og koke litt ris til. Vips så er middagen klar!

Vi har prøvd dette på både hel kylling som var kuttet opp i like store stykker og med ren kyllingfilet. Filetene fikk litt lengre tid i marinaden, men fortsatt setter jeg en knapp på hel kylling i biter som det beste alternativet. Siden det ikke ble smakt side om side er det vanskelig å si noe om smaken, men selve opplevelsen ble bedre med bitene av hel kylling enn med biter av ren filet.

Ingredienslisten er tilpasset norske forhold og endret litt fra originalen. Til 2(+1) personer har vi brukt en liten kylling på rundt 1 kilo og av filet har vi brukt 900g til 5 voksne. Men det er marinade og saus til mer enn 1 liten kylling.

Krydderblanding

  • 3ss ristet kummin
  • 2ss ristet korianderfrø
  • 3ss paprikakrydder
  • 2ts gurkemeie
  • 1/2rs cayennekrydder

Jeg pleier å riste kummin og korianderfrøene i en tørr stekepanne før jeg knuser det i morteren og blander det sammen med det andre krydderet i en egen liten skål og setter til sides. Når man skal riste krydder er det viktig at man passer godt på og rykker litt i panna slik at krydderet ikke blir brent. Hvis man ikke har morter har jeg også brukt blender når jeg har satt sammen ulike BBQruber og det fungerer også finfint. Hvis du ikke har tid til å riste krydderet går det også greit, men kummin og korianderfrøene bør få en omgang juling først. Du trenger ca 3ss til sausen og resten til marinaden.

Marinade

  • 400g yoghurt naturel
  • 5 hvitløkfedd
  • 2ss revet ingefær
  • 1dl sitronsaft 2-3 sitroner
  • 0.5dl salt
  • 5ss krydderblanding

Hvitløkfeddene gir jeg et press med håndbaken og skreller før jeg hiver de sammen med de andre ingrediensene som blir godt rørt sammen. Helst bør man bruke fra 4 til 8 timer med marinering og min erfaring er at man kan justere saltmengden litt etter tiden. Har jeg god tid til marinering bruker jeg litt mindre salt enn hvis man har god tid. Skal man gjøre alt klart kvelden i forveien kan man vente med å sette yoghurten og kyllingen sammen med resten til om morgenen før man går på jobb. Kyllingen skal være skinnfri.

Saus

  • 5 revete hvitløkfedd
  • 1 finhakket løk
  • 3ss krydderblanding
  • 1 boks med tomater (helst skinnfrie plommetomater)
  • 1,5 dl grovt kuttet frisk koriander
  • 2ss revet ingefær
  • 0,5dl sitronsaft
  • Smør
  • 2dl fløte

Fres løken i smør. Vanligvis gir man seg når de begynner å bli gyllne, men her kan det godt bli litt svarte merker på dem. Ha i hvitløken og kjør det noen sekunder til før du blander inn krydderet og gir det enda noen sekunder. Riv opp plommetomatene og ha de i gryta sammen med ingefæren og sitronsaften. Kok dette på lav varme i 15-20 minutter og kjør det med en stavmikser. Gjør du det kvelden i forveien kan du trekke fram stavmikseren når du skal varme dette opp igjen.

De siste stegene
Det som er så flott med denne retten slik Kenji har satt den sammen er at man griller kyllingen først slik at den får brennmerker uten å være gjennomstekt. Tørk av det meste av marinaden uten at de blir tørre, bruk høy varme på grillen og snu kyllingen etter et par minutter. Totalt tror jeg ikke jeg har trengt å ha kyllingen på grillen i mer enn 10 minutter. Det er en del små biter som skal snus, så klypa får litt å henge i – det går fort. Når kyllingen har fått sine flotte brennmerker har man det i gryta med sausen som har fått koriander, fløten og ny varme før kyllingen går i. Dette trenger ikke å surre lett med lokk i mer enn 10 minutter før det er ferdig.

Server med ris, nanbrød og dryss litt fersk koriander over.

Sjekk også vår oppskrift på Jambalaya

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

2 comments

  1. Tusen takk for super oppskrift :) Har ikke tenkt på å lage indisk på grillen før, men når jeg tenker meg om så er det vel gjerne det som er “ekte” indisk!

  2. Denne tomatsalaten fungerer ypperlig til det meste av indisk mat:

    Gode tomater
    Koriander
    Korianderfrø
    Rødløk
    Lime
    Salt

    Grovhakk tomater, finhakk fersk koriander, skjær rødløken i tynne skiver og bland inn saften fra noen lime. Smak til med salt.

Comments are closed.

Exit mobile version