I sommer har vi hatt fennikel i kjøkkenhagen og nå som den er klar er det gøy å kunne bruke den i suppeserien. Fennikel brukes som kjent i bouillabaisse og det er ikke helt uten grunn. Den anis og lakrislige smaken og aromaen fra selve urten og de tørkede frøene gjør seg meget godt sammen med fisk. Hva er vel så bedre enn å lage en enkel fiskesuppe av utgangspunktet? Vi satte den raskt sammen med litt safran, vermut og hvit fisk. Man får tak i safran på ganske mange butikker med stort krydderutvalg, men har du ikke, eller får ikke tak i safran så kan du bruke gurkemeie.
Hvilken fisk du ønsker å bruke er litt opp til hva du får tak i. Det viktigste er at fisken er fersk og at du gjør et godt kjøp, men hvit fisk er å foretrekke. Del opp fisken i biter på størrelse litt under en fyrstikkeske, da er de i passe størrelse for en suppe. Du trenger mellom 150 og 200g fisk pr porsjon.
Ingredienser for 2 porsjoner
- 1 fennikel
- 1 ss fennikelfrø
- 1 ss timian
- 1 løk
- 2 sjalottløk
- 1l vann
- 1,5 fiskebuljong
- 0,5dl vermut
- timian
- laubærblad
- Hvit fisk (150-200g pr porsjon)
- Safran
- Olje
Start med å frese finhakket sjalottløk i litt olje i en gryte til det er blankt og fint. Tilsett 1 ss fennikelfrø som har fått en rask runde i morteren og timian og la det surre litt i oljen. Etter et drøyt minutt kjenner du aromaen stiger fra gryta og da kan du tilsette vermuten og la dette surre litt til før vann, fiskebuljong, safran og laubærblad går i. La det koke i 10 minutter før kraften siles av. Mens kraften koker opp kuttes fennikel og løk i strimler og settes klar. Det skal freses raskt i en dyp panne eller gryte før den varme kraften tilsettes igjen og fiskebitene senkes i. Kok opp og la det trekke i 10 minutter til fisken er ferdig.