Milkshaken er kanskje mest kjent som en sommerdrikk, men det er på høsten vi får de kuleste norske råvarene. Milkshake behøver heller ikke å være barnevennlig og kan med noen enkle justeringer fungere utmerket som en dessert etter voksenmiddagen.
Pineau des Charentes er en hetvin (sier polet) med en morsom historie. I følge legenden var det en vinbonde som skulle helle druemost på et eikefat han trodde var tomt. I fatet var det derimot konjakk og når fatet ble åpnet flere år senere oppdaget man at det hadde utviklet seg en ganske søt men sterk drikk med konjakkpreg. For oss i Norge og Skandinavia er dette en søt drikk som går spesielt godt sammen med vårt gull, multebæra. For øyeblikket finnes Bache-Gabrielsen sin i basisutvalget, men det er flere i bestillingsutvalget hos Vinmonopolet.
Etter litt testing fram og tilbake er noe av det viktigste jeg har kommet fram til at man ikke skal overdrive med alkoholmengden i milkshake. Den tar mye plass og hvis man heller vil ha mer, man kan ta det i et glass ved siden av. Vanligvis bruker jeg også å droppe fløteis til fordel for isbiter og fløte, men som dessert gjør den seg litt tykkere – tross alt.
Pr porsjon (ca 4dl)
- 80g rørt multe
- 1dl melk
- 15g kremfløte
- 70g vaniljeis
- 2ss Pineau des Charentes
Bland sammen ingrediensene i en blender og kjør på – men ha i Pineau helt til slutt.