Franskmennene kaller hvit jevning for velouté. Oversatt til norsk blir det fløyelsmyk. Vi i Norge bruker samme type jevning i den tradisjonelle fiskesuppa, men kan man lage en grønnsaksuppe ut av samme konseptet?
Svaret er ganske åpenbart ja. Vi bruker jo samme løsning på blomkålsuppa, så det skulle bare mangle. Her kommer den i en grønnsaksversjon med hele grønnsaker.
Se de andre suppene i suppeserien her
Ingredienser
- 2ss smør
- 3ss mel
- 3dl melk
- Malt sort pepper
- 10 sukkererter
- 2 gulrøtter
- 1/2 purre
- 1 lite blomkålhode
- noen bunter broccoli
- 7dl lettsaltet vann
Denne suppa er lettest å dele opp i to steg. Dersom du syns jevning er litt vanskelig, er det lettest å starte med den og så sette den til sides. Hvis du har litt mer kontroll på jevningen så kan du gjøre begge tingene parallelt. Skjær opp grønnsakene i passe biter og kok dem i lettsaltet vann til de er møre. Dette tar ca. 10 minutter.
Mens dette koker starter du med jevningen. Smelt smør i kjelen og tilsett mel. Raskt etter tilsetter du melk, litt og litt, til det blir en tykk saus. Kvern over pepper og sett til sides til grønnsakene er klare.
Sil av kraften fra grønnsakene og tilsett dette forsiktig med jevningen mens du rører godt. Når dette er blandet ut og kokt opp har du i grønnsakene rett før servering.