Obs! Denne oppskriften ble skrevet til potetmel.no og er laget som en del av et samarbeid med Hoff
Nå er kantarellen for fullt i butikken og det er bare å ta for seg. Suppe er også helt fantastisk å ta med seg ut på lunchtur i helgene. Hell det over i glass med lokk, og pakk de inn i aluminiumsfolie før du setter de inn i en liten kjølebag (obs, de fungerer som varmebagger også hvis du ikke visste det). Ved å bruke potetmel kan man kutte ned på for eksempel fløte, rømme eller creme fraiche for å få et lettere sluttprodukt.
Til alle supper trenger man en kraft som base. I stedet for å bruke kraft fra terninger liker vi å ta oss den tiden det tar å koke egen kraft når vi rekker det. Nå på høsten er det så mange fine grønnsaker å finne at det er over hode ingen problemer med å koke sin egen grønnsakkraft dersom man vil det. Det viktigste er å bruke løk, gulrøtter, purre og sellerirot. Men også andre grønnsaker gjør seg godt i, og det beste av alt er at man ender opp med noe som smaker konge og er helt uten tilsetningsstoffer.
Kantarellsuppe
Course: SoupsCuisine: Nordic30
minutes40
minutes64
kcal50
minutesKantarellsuppe er digg
Ingredients
400g kantareller
2 sjalottløk – finhakket
4ss smør
1,5dl kraft (se egen oppskrift)
2 striper med bacon kuttet i små biter
1dl fløte
1ss potetmel
3ss vann
salt
pepper
- Kraft
1 sellerirot
3 gulrøtter
2 pastinakk
2 små purreløk
2 liter med vann
6-7 hele pepperkorn
Directions
- Når du skal lage kraften grovkutter du grønnsakene, dekker dem med vann i en kjele og koker opp og lar det syde under lokk i 4 timer. Sil av grønnsakene og kok kraften ned hvis du vil ha den litt tykkere og kraftigere. Hvis du ikke orker å lage egen kraft kan du bruke grønnsakskraft fra ditt foretrukne merke.
- For suppen starter du med å legge vekk noen kantareller du vil vil ha til senere
- Finhakk sjalottløken og finhakk den øvrige kantarellen
- Fres det i en gryte med litt smør
- Når soppen og løken er gyllen heller du over ca 1,5 liter med kraft og lar dette koke i rundt 15 minutter
- Kjør det i en blender med en stavmikser (pass på gryta hvis du bruker stavmikser) til du har en jevn og fin blanding
- Ha det tilbake i gryta og kok opp med fløte før du smaker til med salt og pepper
- Mens dette koker opp igjen steker du opp bacon og de bitene med kantarell du la til side til baconet har blitt sprøtt.
- Skru av temperaturen på gryta og bland sammen potetmel og vann i et glass og rør dette godt sammen.
- Tilsett blandingen litt-om-litt i gryta mens du rører så det ikke klumper seg.
Jobben med kraften er enkel, grovkutt grønnsakene, dekk til med vann, kok opp og la det syde forsiktig under lokk i 4 timer. Sil av grønnsakene i et dørslag. Syns du den er for tynn er det bare å koke den ned uten lokk.
Selve suppen også ganske så enkel. Spar unna noen biter med sopp før du finhakker sjalottløken og freser den og resten av de grovkuttede kantarellene i en gryte med litt smør. Når soppen og løken er gyllen heller du over ca. 1,5 dl med kraft og lar dette koke rolig i rundt 15 minutter. Ha det over i en annen beholder som tåler stavmikser og kjør dette til du har en jevn og fin blanding. Ha det til bake i gryta og kok det opp med fløte før du smaker til med salt og pepper. Mens dette er på vei opp igjen i temperatur steker du soppen du la til sides med bacon og baconfett til det har blitt sprøtt.
Skru av temperaturen på suppa før du har i en blanding av potetmel og vann som du har rørt sammen. Tilsett dette mens du rører godt i suppa, hvis ikke vil det klumpe seg.