Suppeserien: Changua – colombiansk melkesuppe med posjert egg

Changua - Colombiansk melkesuppe med posjert egg
Changua – Colombiansk melkesuppe med posjert egg

Vi har nå kommet til suppe nr 30 i suppeserien hvor vi har som mål å lage en suppe i uka et helt år. For å være helt ærlig begynner det å stramme seg litt til i kreativiteten noe som resulterte i at vi måtte be om litt hjelp på facebook i helgen. Vi fikk inn noen tips, men tar gjerne i mot flere. Dette lille suppetørket har naturligvis ført til at vi fort prater litt suppe med de rundt oss, og som en spøk trakk jeg fram en trussel om at melkesuppa ville komme før eller senere hvis ingen hjalp oss. Nå har det seg slik at den klassisk melkesuppa nok kommer en eller annen gang uansett, men mens jeg drev med research kom jeg over en litt morsom Colombiansk variant vi bare måtte prøve. For å si det mildt var det en vanvittig overraskelse av en suppe og milevis bedre enn jeg først hadde sett for meg. Jeg forstår at de kaller dette for “comfort food”… Denne skal jeg lage igjen.

Changua er altså en melkesuppe med posjert egg, løk og koriander man i følge internett stort sett serverer i forbindelse med frokost. Suppa stammer fra Andesfjellene og er en type suppe som er nedarvet i generasjoner. Den skal visstnok også være god medisin mot hangover noe har teoretisert litt over, men ikke skal gå inn på her. I moderne tid skal man ha sped på vannet i suppa med kraft av kylling eller grønnsak, men originalt så er den jo ganske så simpel. Alle råvarene er jo ganske så billige, og egg er jo viden kjent til bruk for å strekke et matbudsjett enda lengre. Noen oppskrifter har også med poteter, hvitløk, smør eller ost men vi valgte og lage en enkel versjon med ristet brød i bunn av suppa.

Det vanskeligste med denne suppa er egentlig å posjere egget. Å posjere egg er noe som tar litt tid å mestre for å få helt perfekt, men egentlig er det bare trening som skal til. Mitt triks er å knekke et egg i en liten skål først. Så røre litt i vannet (eller suppa som her) slik at det snurrer, så slippe egget forsiktig ned i strømmen slik at det på vei ut av skåla fortsetter i samme retning med strømmen. Den trenger ikke mye fart, men nok til at den omtrent fortsetter i samme som den kommer ut i fra skåla med. Samtidig må man holde litt øye med det man posjerer egget i, for det skal bare være akkurat så varmt at små bobler titter jevnt og trutt opp fra bunnen. Etter et minutt kan man med en skje eller hullsleiv forsiktig prøve å løfte egget fra gryta og se hvor godt posjert det er. Ett annet triks er å først knekke egget i en hullsleiv. Eggehviten består nemlig av to deler, en fast og en løs. Ved å sile av den løse delen blir eggene og væsken man posjerer den i litt finere.

Sjekk de andre suppene i suppeserien her

Ingredienser pr porsjon

  • 1,5dl vann
  • 1,5dl helmelk
  • 2 hakkede vårløk (ca 20 cm til sammen)
  • 1ss hakket koriander
  • 1 egg
  • 1 skive ristet brød
  • grovt salt

Dette tror jeg er en slags kretsrekord i enkel suppe. Varm opp melk og vann til det er i ferd med å nå kokepunktet. Slipp forsiktig eggene i etter beskrivelsen lenger opp. Trekk kjelen litt av varmen mens du skrur tempen litt ned. Når du kan dytte den tilbake på plata uten at det koker er det bare å følge med at egget ikke blir liggende for lenge, og at melka ikke koker opp. Når egget er klart fisker man det ut og legger det på en skive i ei skål. Hell forsiktig i den varme melka og dryss over med løk og koriander. Hvis du har bomma med et egg så kan du alltids sile melka med et dørslag. Tilsett salt etter smak, men det grove saltet blir en fin match sammen med egget.

Overraskelse nr 2 kom idet jeg åpnet meg en mørk øl til og kjente hvor vanvittig bra match det ble.

Har du forslag til suppeserien tar vi veldig gjerne de fortsatt i mot. Mange av forslagene har vi alt gjort, så hvis man har forslag til en twist så er det enda bedre!

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

Exit mobile version