En av de suppene som har fått ligge på vent i suppeserien ungarsk gulasj. Vi måtte bare komme litt mer i sesong. For hva smaker vel bedre enn en god kraftig varm suppe når det er som kaldest i januar. Nå er det jo nesten tropevarme i år, men skulle de bli en kald senvinter har man i det minste denne i arsenalet. Vi ha nå også bare 15 supper igjen for å fullføre serien så det begynner å bli på tide. Egentlig kunne vi ha viet alle de siste suppene til ulike versjoner av gulasjen men det skal vi ikke gjøre – tror vi. I arbeidet med denne kom vi også over den del artige fakta om gulasjen. Faktisk så skal gulyás som er ungarsk for – gulasj – også bety gjeter. Retten oppstod når de skulle flytte kveg fra landet og til de store markedene i sentraleuropa. Da slaktet de den de ville få minst penger for og lagde mat som de kunne spise under hele reisen.
Vent litt! Hva med hummersuppe eller en av de andre suppene vi har laget? Du vet at dette er en hel serie sant?
Noe av det som er spesielt med gulasjen er den klare smaken og aromaen av karve som går så godt sammen med tomater, hvitløk og storfekjøtt. Det er ingen ting i veien med å heller bruke svinekjøtt eller lam, det viktigste er å bruke de seigeste og mest velbrukte stykkene på dyret. Det er nemlig colagenet i disse stykkene som over langtidskoking går over til å bli gelatin som både er med på å sette smak og tykne suppen. Ikke alene men også med hjelp fra stivelsen i potetene. Hvis du tenker som så at «Jammen Gulasj er jo gryte, ikke suppe» så er det litt riktig og litt feil. Ungarerne har en variant av denne som blir kalt «Gulyásleves» og i Tyskland lager de “Gulaschsuppe” av alle grytevariantene sine.
Denne versjonen er en som er langkokt i stekeovnen. Det var egentlig en veldig enkel måte å lage den på mens vi var ute og lette etter snø på søndag. Det er ingen ting i veien med å lage denne samme dagen som du skal spise den, men den blir faktisk enda bedre når den får stå en dag kaldt og varmes opp igjen. Karven og tomaten blir rundere og får liksom sette seg litt mer. Ikke vet vi om gjeterne tok med seg gryta videre til neste stopp og varmet den opp igjen, men det kan man nesten tro så god den blir. Ingredienslisten skal være ganske nærme den klassiske Ungarske uten at jeg har fått verifisert dette med noen som faktisk kommer fra Ungarn. Strengt tatt mistenker jeg også variasjonsmulighetene til å være svært store. Av de fleste oppskriftene jeg har lest, også av de ungarske, er krydderblandingen litt forskjellig, men de aller fleste har med karve og paprikakrydder.
Ingredienser til 4 porsjoner
- 500g høyrygg
- 1 løk
- 2 gulrøtter
- 2 stangselleri
- 3 hvitløkfedd
- 1 boks tomater
- 2ss tomatpure
- 2ss paprika
- 1ss karve
- 2laubærblad
- 1 liter med storfekraft
- salt
- pepper
- 3 poteter
- 2 paprika
Del opp kjøttet i passe terningstørrelse. Man kan kutte vekk det drøyeste fettet men litt er fortsatt bra å ha med. Det er jo tross alt her mye av smaken sitter. Brun kjøttet i en tykkbunnet gryte på høy varme med litt olje og sett til sides. Når man skal brune kjøtt i en gryte er det best å ta litt og litt om gangen. Tar man for mye kjøtt i gryta faller temperaturen for fort og det blir mer damping enn at man klarer å oppnå en bruning av kjøttet – og da faller faktisk mye av vitsen bort. Etter kjøttet har man i grønnsakene (bortsett fra poteter og paprika) og freser dette godt til de har blitt passe møre. Så har man i kraft og bruker en god sleiv for å skrape opp bruningen som har satt seg fast i bunn av gryta. Der er det mye deilig smak som man vil ha løs. Ha i tomater, tomatpure og krydder. Sett gryta inn i stekeovnen med lokk på 110-120 grader og la den stå i minst 5 timer. 30 minutter før du skal servere tar du ut suppa og setter den på kokeplata og tilsetter potetbiter og paprikachunks. La dette koke til potetene er møre.
Sjekk også:
namm
Dette er en fantastisk suppe! :)