Fritert kylling og chorizo – en vinner

Fritert kylling
Fritert kylling
Fritert kylling

Det har vært mye å henge i de siste ukene, men noe digg har kommet ut av det. I forbindelse med matmessen Smak for Alle på Lillestrøm fikk jeg hjelp av dere lesere til å være med på Godt Levert sin Mystery box challenge. Her var vi fire bloggere som skulle gjøre det beste ut av noen råvarer vi ikke kjente til med litt hjelp fra et tørrvarelager og 45 minutter. De andre som var med var Ina fra Mat på bordet, Greta fra Greta-G og Mariann fra Mary loves the little things.

I boksen var det blant annet en kylling som vi måtte bruke og ellers var den blant annet pakket med kylling, poteter, chorizo, rødløk, grønnkål, lime, ingefær, sopp, brokkoli, hvitløk og purre av det jeg kommer på i farten.

I bilen til konkurransen bestemte jeg meg for at her var det bare to ting å fokusere på; taco (siden det var fredag) og at noe måtte friteres. Hvis man har en hovedråvare man ikke helt vet hva man skal gjøre med, så kan man alltid fritere den. Enten det er kjøtt, fisk eller fugl. I alle fall kylling.

Min rett i konkurransen ble derfor fritert kylling, med stekt sopp og chorizo på grønnkål.

Fritere kylling

Jeg er egentlig ikke veldig glad i å fritere hjemme i gryte. Det er varmt og farlig og krever at man følger godt med. Jeg velger derfor nesten alltid å gjøre friteringen til slutt.

I konkurransen hadde vi en hel kylling og måtte dele opp de stykkene vi ville bruke selv. Personlig har jeg blitt mer og mer fan av lår. De tåler litt mer juling i forbindelse med fritering samtidig som de har masse smak. Når jeg skulle lage dette igjen hjemme brukte jeg derfor lårfileter, men det er minst like godt å bruke en hel kylling. Del den bare opp i passe biter og friter heller de jevnstore stykkene sammen. Dette blir uansett knaskemat, så om man ikke deler den perfekt gjør ikke det noe.

Sopp og chorizo

Ingredienser

 • 4dl mel
 • 4dl Farris
 • 1ts salt
 • 5dl rapsolje
 • grønnkål
 • 150g chorizo
 • 5 sjampinjonger
 • Majones
 • Sriracha eller annen hotsauce
 • Ingefær
 • Lime
 • Salt
 • Tacokrydder

Start med å dele opp kyllingen slik at den kommer litt opp i temperatur før den skal friteres. Kutt så opp både sopp og chorizo i terninger. Stek først chorizoen noen minutter og når oljene og fettet begynner å slippe har du i soppen og skrur ned temperaturen til middels. Vend alt med jevne mellomrom. Rett før det er ferdig kan du trekke panna av varmen.

Å lage røre til fritering er utrolig enkelt. I stedet for å kjøpe en pose med noe uspesifisert guffe er det letteste å bruke mel, salt og Farris eller clubsoda. Først rører man inn litt salt i melet og sper på med væske som man visker ut med en visp. Kullsyra i væska er med på å gjøre blandingen luftig og du vet du har riktig blanding når den er litt tykkere enn en pannekakerøre. Blandingsforholdet pleier for meg å bli ca. 3dl hvetemel mot 4dl væske. Den resterende mengden med hvetemel (av de fire som er ført opp) har jeg i en bolle og blander i litt tacokrydder.

Når kyllingen skal friteres dypper jeg den først i melet, så i røra. Det helt korrekte er jo å ha et termometer i gryta når man friterer slik at man er sikker på at temperaturen er korrekt. 165 grader fungerer godt. Jeg varmer opp oljen, og når den er varm nok til å fritere demper jeg temperaturen litt slik at den ikke stiger videre. Under selve friteringen så passer jeg på å ikke har for mye i gryta om gangen og at de stykkene jeg har i er jevnstore. Da vet jeg sånn ca. at de er ferdige samtidig. Selve friteringen tar 10-13 minutter pr runde, men avhenger jo selvfølgelig på hvor varmt du har det i gryta. Det beste trikset er å bruke et steketermometer og sjekke med selve kyllingbitene når de er ferdige. Og når de er ferdige legges de aldri på papir. De får ligge på en rist og renne av seg. Legges de på papir vil papiret trekke ut fuktighet for å så overføre det tilbake til skorpen som igjen blir løs og fuktig.

Dressingen er en slager vi bruker på mye. Sriracha saus blandet med majones, på slump til den er så sterk som man ønsker er en banger. Sriracha er vel egentlig thai, men pyttsann, det funker på alt som skal være litt hot, men samtidig ha en litt fet dressing til.

Plate it!

Anrett ved å legge kyllingen for seg og strø over med havsalt og tacokrydder. På grønnkålen legger du sopp og chorizoen som er varmet opp igjen og så skviser du over litt lime og river litt ingefær over. Her kan du også bruke tørket ingefær, det er litt lettere å rive for å så fordele jevnt. Til slutt har du litt dressing over og legger noen limeskiver på tallerkenen.

Endelig vant jeg en matkonkurranse også! @godtlevert @matbloggsentralen @smakforalle

Et bilde publisert av Christoph Schmitz (@christ0phs)

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

Exit mobile version