Nå har vi kommet til pizza nummer 10 i pizzaserien hvor vi lager en ny pizza hver uke. Hva er vel da mer naturlig å gjøre enn å gå litt tilbake til røttene ved et jubileum.
Det har seg nemlig slik at det som fikk vår interesse for mat til å virkelig blomstre var pizzaen i kokeboken «Gourmet for nybegynnere». Boken er skrevet av Øyvind Hjelle (som jeg var så heldig å få treffe for ett år siden) og selv om vi har laget mye fra den boka, er det pizzaen som virkelig har blitt stående. Det var da vi laget den vi oppdaget at – hey, sykt god mat er ikke så vanskelig å lage. Bunnen var sprø og løftet seg, ostene hadde masse smak og den salte skinken var sprø og deilig. På toppen var det en saus bestående av olivenolje, hvitløk og hakket chili som var både het og frekk på en gang. Jeg husker vi spiste til vi stupte.
Her kommer derfor vår variant av Pizza Chunky Italy. Vi har tatt med den gode pizzasausen, brukt norsk skinke i stedet for parmaskinke og droppet ruccolasalat.
Hvis du vil ha en enkel og rask italiensk pizzabunn kan du sjekke denne oppskriften. Det er den vi anbefaler til denne pizzaen.
Pizzasaus
- 1 løk
- 1 hvitløkfedd
- Olivenolje
- Tomatpure
- 1 boks med hakkede tomater
- 1ss sukker
- 2ts salt
- kvernet pepper
- 2ts tørket timian
- 1 neve fersk basilikum
Pizzaolje
- 7ss god olivenolje
- 1 presset hvitløkfedd
- 2ts hakket chili fra glass (sambal olek)
Øvrig topping
- Norwegia
- Parmesan
- Blåmuggost som for eksempel selbu blå
- Sorte oliven
- Norsk spekeskinke som for eksempel santa kristina eller stranda skinke
For pizzasausen start med løken og skjær den i terninger. Den skal ikke være finhakket som hvitløken. Fres løken først i en gryte med olje og når den glinser skrur du ned temperaturen og har i hvitløken. La dette surre i 1 minutt før du har i tomatpure og rører godt. Tilsett boksen med tomater, sukker, salt og litt pepper – pepperet kan du smake til senere. La dette putre på lav varme i 30-40 minutter og på slutten har du i timian og basilikum.
Pizzaoljen setter du raskt sammen ved å blande ingrediensene i en liten skål.
Anrett pizzaen i følgende rekkefølge: Tomatsaus, 3/4 av mengden ost skal være norwegia, 1/4 skal være parmesan. Fordel skinken utover pizzaen så drysser du noen biter med blåmuggost over. Dette skal være ca 1/8 av den andre mengden med ost. (Jada jeg vet det ikke går opp – men blåmuggosten kan du se på som bonus). Til slutt sprer du noen sorte oliven som du har skivet utover pizzaen. Stek den raskt på høy varme.