Om å grille gris

Svai i ryggen
Svai i ryggen

Denne var egentlig publisert på den gamle bloggen min christoph.no men vi har nå flyttet den hit i stedet :-)

For noen uker siden hadde vi en fantastisk fest hvor vi inviterte til helgrillet gris. Etter å ha fått masse tips på nett lovte jeg å skrive en bloggpost om dette. Jeg kunne egentlig skrevet en lang (okei, lengre) avhandling om dette prosjektet. Spesielt om jeg skal ha med hvordan jeg kom fram til denne ideen. Men det får dere vente med å lese til jeg er ferdig med biografien om mitt liv som nå har arbeidstittelen: ”En fjert i kosmos”.

Uansett, dette prosjektet har jeg mast om i snart ett år, og det har seg slik at jeg tilfeldigvis kjenner mange som har hatt litt å bidra med i realiseringen. Uansett hadde vi 15 til mat og vi kunne sikkert hatt 5-7 personer til hadde vi bare hatt plass.

Grillen Helga

Jeg fikk i vår bygget en egen tønnegrill takket være flere gode hjelpere (jeg har bare stått og pekt). Helga, ja den og har et navn, er bygget slik at lokket er kuttet til ca 21.05. Da har den god plass til å få inn det man skal ha i den, samtidig er det god beskyttelse. Noe varmetap er det, men der har jeg nok hatt vanvittig flaks. I bunnen av Helga har jeg lagt en remse med murstein som ligger på høykant, og så har jeg laget to renner med ”termo-stein” på hver side. Det går altså to kanaler på langs som man kan fylle med kull. Grunnen til dette er for å få en så optimal indirekte varme jeg kan klare. Samtidig innbiller jeg meg at steinen holder lengre på varmen og hindrer varmetap i bunnen av tønna. Helga har også flere hull under risten hvor jeg kan putte inn ett digitalt steketermometer for å kontrollere (sjekke) varmen.

Mise en place – Viktig å ha alt på plass

Grisen Jonas Gard

Min kjære samboer og forlovede Anette sin tante Mette er samboer med Lasse. Og Lasse er grisebonde. Når jeg nevnte for han at jeg hadde så innmari lyst til å grille en hel gris var han ikke vond å be. Klart jeg skulle få kjøpe gris av han! Men da måtte jeg plukke den ut selv. For slik var livet på landet! Slakter måtte jeg også ordne, og jammen kjenner jeg ikke det også. Det er vel ikke så mye mer å si om Grisen Jonas Gard enn at han ble hatt-hæl og slaktet ved hjelp av Ronny. Igjen, Ronny slakta, jeg så på. Jonas Gard veide et sted mellom 20 og 25 kilo før slakt. Jeg trodde kanskje at den var litt stor og det var den. Etter en liten runde med målebåndet måtte jeg ta en hjertesløs avgjørelse. Hodet måtte gå! Men da fikk den akkurat den plassen den måtte ha på grillen. Det ble litt mikkmakk med grisen, og jeg kunne sikkert ha skrevet en post om dette alene. Skal du gjøre dette selv anbefaler jeg egentlig at du kjøper en ferdig hos slakteren.

Selv med flere lag folie blir det varmt

Forberedelse av grisen

I utgangspunktet hadde jeg planer om å rute svoren på grisen. Sånn man gjør med ribba. Men det hadde jeg verken tid, kniv, teknikk eller tålmodighet til. Konsekvensen var at den fikk tigerstriper. På bildene kan du se at jeg og grillehjelpen Audun helt sikkert har kuttet litt for dypt noen steder men det ser ut til å ha gått heeelt fint. En annen konsekvens er at den på noen bilder ser mer ut som en bulldogg enn en gris der den ligger på grillen. Rubben jeg hadde tenkt å kjøre på glemte jeg også i alt oppstyret. Det jeg derimot klarte å huske var å dytte inn 3 steketermometre på de tjukkeste stedene jeg fant og godt er det.
Forberedelse

Marinaden

Jeg er ikke helt sikker på hvor jeg plukket det opp, men marinaden skulle være basert på ØL. Jeg blandet:

* 1,5 liter Øl – Aass Gourmet Stout
* 6 knuste hvitløksfedd (ikke presset)
* 5 pakker med hakket chili
* Salt
* Pepper
* Paprikapulver
* Chilipulver
* Litt timian
* 300gr smør
* 2 dl olivenolje

Jeg føler ikke at jeg sløste med marinaden, men jeg sparte heller ikke på den, og det ble mer enn nok. Tanken var opprinnelig også å ha Honning i selve marinaden, men @yngveekern mente at honningen måtte på til slutt siden sukkeret i honningen ville bli brent. Dette løste jeg ved å dra på en halv flaske med flytende honning over ryggen den siste halvtimen grisen lå på grillen. I ettertid ser jeg at dette kunne ha skjedd litt tidligere.

Helgrillet gris

Tilbehør

Tilbehøret til grisen ble en hel masse fløtegratinerte poteter, salat og en rødvinssaus jeg kastet sammen på slump. Potetene og salaten fra svigers :-) Her stod Anette virkelig på mens jeg og ”hjelperne” satt og så på grisen og drakk øl.

Grille gris!

Jeg hadde bare hatt en generalprøve med Helga før jeg dyttet Jonas Gard på henne og da hadde jeg sånn ca følelsen av hva som skulle til for å nå 200 grader. Egentlig ble det en del kok der jeg stod og skulle huske på alt, og den fikk nok ikke helt den varmen jeg ville den skulle ha men det gikk bra etter hvert! Her er det viktig å bare følge med på hva som skjer og iverksette tiltak når det er nødvendig.

Det smarteste jeg gjorde var å legge den på aluminiumsfolie. Jeg fikk tips fra @yngveekern om å pakke inn de delene som skulle bli ferdig først med folie, så jeg hadde mye folie tilgjengelig. Det var utrolig nyttig! Jeg skal ha minst like mye tilgjengelig neste gang. Det at den lå på folien skånet nok den nederste delen veldig for den direkte varmen og var noe av det som gjorde at det i det hele tatt gikk bra.

Totalt måtte vi bytte kull to ganger. @FredrikFredrik hadde tipset meg om at man kunne ta grisen av grillen og så på igjen hver halvtime eller noe. Jeg syntes det hørtes veldig stress ut, men jeg hadde som man kan se på bildene ett bord klart som vi dro foran grillen når grisen måtte av for bytte av kull. Det bordet var veldig praktisk bare å ha tilgjengelig. Da vi tok den av grillen pakket vi den ganske enkelt inn i aluminiumsfolie og lot den kose seg mens det nye kullet fikk god temperatur. Ett triks for å få den av er for det første å være to, og tips nummer to er å ha slike store Webber grillvotter man pakker inn i folie (utvendig). Da kan man nemlig ta ordentlig tak under grisen og løfte den ordentlig av.

Totalt var steketemperaturen særdeles varierende, men den lå på mellom 100 og 250 alt ettersom. Og jeg må ha hatt utrolig flaks, for hele greia ble ferdig mer eller mindre samtidig. Jeg var forberedt på å måtte starte på noen deler før enn andre, men det gikk helt fint. Totalt var steketiden på 7 timer. Den fikk også hvile seg litt i aluminiumsfolie før jeg kuttet den opp og mens vi ventet på tilbehøret.

Når man fyller på med mer kull kan grisen godt hvile litt
Selv om grisen er av grillen må man holde kontroll på tempen

Tipz og trickz

* Ha en blåsebelg (takk twitter) klar. Det er en stor grill og mye kull som helst skal være varm hele tiden. Ting kan skje, den kan redde deg.
* Aluminiumsfolie. Bare ha nok. Jeg hadde to ruller. Kunne sikkert hatt tre.
* Legg folie under grisen som ligger på risten, det blir varmt nok. Ikke tenk på å brette inn sidene, du skal beskytte grisen mot direkte varme.
* En spruteflaske med vann er også nyttig å ha ved grillen. Det er mye fett og marinade som renner ned på kullet og dette kan fort ta fyr. Det vil vi ikke ha noe av.
* Ha et stort bord det er lett å flytte nærme grillen. Grisen må av flere ganger.
* Jeg leste at 500gr gris pr person skal være nok. Det tror jeg stemmer perfekt og da er ikke grisen slaktet. Hvor stor den da er? Det aner jeg ikke, min var som nevnt mellom 20 og 25 kg og etter at vi tok hodet var den ca 70cm lang.
* Forberedelse forberedelse forberedelse. Jeg har mast og fått masse tips fra andre, bare at andre sier det du tenker gjør alt så mye lettere.

Selv om alle var forskynt hadde noen plass til litt snacks
Vertene var i godt humør :-)
Gjester som er i godt humør før maten serveres er <3

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

6 comments

  1. Dette er ingen god måte og grille hel gris på og meget arbeidskrevende. Når du får grisen slaktet, leverer du den til en pølsemaker. De sprøyter olje, og det krydder du vil ha inn i kjøtter og lar den ligge på kjølelager i et par dager. Dagen før du skal ha den, koker de den i langpanna i ca 2.5 timer og da reduseres grilltiden med 50 %. Jeg har grillet masse griser og lam og sist i bryllup til 100 gjester. Grillen min er helt flat uten lok, ca 80 x 180 cm. På hver kortside er det stativ så jeg kan flytte grisen opp og ned og snurre den rundt. Jeg bruker 12 sekker med grill brikker når jeg begynner og etterfyller med ca 6 sekker etter hvert.
    Når jeg begynner å grille, henger jeg grisen nær varmen så svoren bobler og blir helt svart. Nå tar jeg av svoren og flytter opp grisen og griller vidre i ca 2,5 timer på en 30 kg gris.

    Når jeg mener den er ferdig, skjærer jeg den ned og det som er rosa ( lår og boger ) ettersteker jeg på vanlig måte.
    Gris må være stekt og det er godt……

    NB! Når du sprøyter olje og krydder og hvitløk inn i kjøttet
    får det en helt annen virkning en når du legger det i marinade.

  2. Hei, takk for nyttig info! Vi planlegger fest, hadde det vært mulig å leie din kjære Helga rundt 6.august? Kanskje vi kan plukke opp noen tips og triks…

  3. Hei Ottar, at det tar lang tid og er arbeidskrevende å steke grisen ser jeg mer som en utfordring enn noe negativt. Spesielt kjøtt som er stekt under lav varme over lang tid blir ofte utsøkt. Så lenge man passer på at det ikke blir tørt og svidd er det aldri et problem. Ofte synes jeg også at resultatet blir bedre. Men det er klart, skal man lage mat til 100 personer må man få ting til å gå unna. Beklager at jeg ikke har svart på kommentaren din før nå.

    Christoph

Comments are closed.

Exit mobile version