Pizza på grillen – grillet på kull

no-knead pizzabunn knafri

Pizza er godt og grill er gøy. I helgen forsøkte jeg meg med pizza på grillen. Noen av dere har stiftet bekjentskap til Helga, tønnegrillen vi fikk laget til grisefesten forrige sommer. Den er som tønnegriller flest, fyres med kull og har en stor rist. Men Helga har også lokk som gjør den litt mer funksjonell til annet enn bare pølser og burgere.

Konseptet med å grille pizza var egentlig nokså ukjent for meg. Jeg har vært inne på tanken tidligere men slått det i fra meg med at det var umulig med mindre jeg gjorde noen endringer med grillen. Så dukket denne bloggposten opp hos Nok En Matblogg og jeg ble rett og slett nødt til å vurdere det ettersom det kom storfint besøk fra hovedstaden på lørdag. @matpaabordet tipset meg om denne posten som er en veldig god beskrivelse på hvordan man griller pizza så da var det bare å sette i gang.

Siden jeg fikk litt tid på å forberede meg valgte jeg å lage en kaldhevet pizzabunn kvelden i forveien. Jeg har veldig gode erfaringer med kaldhevet pizzabunn da den ofte blir tynnere, lettere og sprøere enn de litt mer kjappe variantene. Det er også mye mindre klin med den.

Skal du ha skikkelig gode tomater til pizzasausen anbefaler jeg San Marzanotomater. Du får kjøpt disse på boks blant annet hos Gourmeten.no

Fyllet til de tre pizzaene jeg lagde bestod av:
Mætt med chunky tomatsaus:
2 pakker med hakkede tomater
4 sjalottløk
3 hvitløkfedd
Oregano
Salt
Pepper
Paprikakrydder
3  ts. brunt sukker

Sjalott- og hvitløken finhakkes og stekes gyllen i stekepanna før det går i kjelen med hakkede tomater. Krydres med salt, pepper, oregano og paprikakrydder. Så pleier jeg å snike i 3 teskjeer med brunt sukker. Det kan bare stå å putre en stund. En lang stund egentlig, da blir den best.

Noe jeg aldri har gjort før men som funket veldig godt var å ha spinat på pizzaen. Vi hadde en pose med frossen hakket spinat i fryseren. Disse klumpene er det bare å ha i kokende kraft så løser det seg fint opp. Jeg rørte det sammen med en klatt smør så det skulle bli litt mer håndterbart. Det så egentlig ganske fint ut med klatter med spinat over den røde tomatsausen. Ekstra topping vi hadde på var serranoskinke, sjampinjong og aubergine. Den grillet vi forresten først.

Prosessen
Det å steke pizza på grillen fungerer nok best på en gassgrill. Grunnen til det er at man må være litt forsiktig med varmen slik at ikke pizzabunnen blir svidd. Som @matpaabordet skriver på bloggen sin så skal bunnen først stekes 2 minutter på ene siden på middels varme. Så dreier man den 45 grader og lar den stå videre ca ett minutt til. Så skal man snu bunnen og la den stå 2 minutter på andre siden. Alt med lokk. Når bunnen høres hul ut er den ferdig og da er det bare å få på toppingen i en fei. Så kan den steke ferdig på indirekte varme til osten er smeltet.

Jeg lagde 3 store pizzaer så jeg fikk gjort oss noen enkle erfaringer til neste gang det blir pizza på kull. For det første skal jeg rigge om Helga slik at jeg har en del med kull og en del som er litt skjermet for varme. Helga har løse termofliser i bunn som jeg kan bruke for å rigge om steder for indirekte varme osv. Men det betyr igjen at jeg bare kan steke en pizza om gangen. Alternativt må jeg også se meg om etter en større steinplate jeg kan legge pizzaen på. Nå hadde jeg kull over hele grillen (mye bra, mest er best, eller hva gutter?) og det gjorde det vanskelig å gi noe indirekte varme. Aluminiumsfolie som jeg gamblet skulle holde, gikk ikke.

En annen ting som er verdt å nevne er at det krever en del forberedelse. Alt må gjøres klart og så må man ta det med ut til grillen. Helt greit for min del, men det kan virke som det er litt mye jobb.

Dette var uansett veldig gøy og resultatet ble ganske bra. Guttene å ut til å være passe fornøyd selv om bunnen ble litt svidd og jeg har en helt klar plan til neste gang som jeg er sikker på kommer til å gå meget bedre. Har du gassgrill er dette lett og absolutt verdt å prøve.

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

Exit mobile version