Lammelår med rødvinssaus

For litt over et år siden prøvde vi oss på lammestek for første gang. Da serverte vi maten 2 timer senere enn vi hadde planlagt, så denne gangen startet vi fire timer før gjestene hadde fått beskjed om å få mat.

Etter å ha lest om lammestek et par timer føler jeg følgende gjelder. Lammestek trenger tid, mye tid og forsiktig varme. Vi tok ut lammesteka som var pakket i sveiseplast og satte den på benken kvelden i forveien. Poenget er at den skal holde 20 grader før man starter på stekingen. Vår stek var på 3,5 kilo så den lot seg ikke enkelt brune i en stekepanne. Den ble derfor gnidd inn med smør, salt og pepper før vi dyttet den inn i ovnen for bruning. Varmen på 220 grader, steken på rist, midt i ovnen, og med langpanne på nederste hylle. Det blir en del os så det er greit å være forberedt på. Vi lot den ligge i 25 min og snudde den etter 12 minutter.

Når den kom ut fikk den en pensling med honning før vi hadde mer salt, pepper og provence-krydder på. Ovnen ble satt ned til 120 grader, med døra åpen for å få ned temperaturen. Gulrøttene, løken, mandelpotetene, fennikel og sjampinjongen ble lagt i langpanna med litt olje og en desiliter med vann. Man kan bruke noe annet en vann men jeg syns det er greit å ha noe slik at det ikke skal svi seg i langpanna. Alt inn med langpanna nederst, rist rett over og lammelåret med steketermometer på rista. Steketermometeret skal stå i den delen med mest kjøtt, midt i og den skal ikke være nær benet.

Fra nå av er steketermometeret din beste venn. Det tok nesten 2 timer før kjøttet hadde nådd 60 grader, da ble temperaturen på ovnen skrudd ned til 80, så fikk kjøttet saaaakte men sikkert snike seg opp til 65 grader. Men pass på, det kan da mye kortere tid på et mindre stykke for å få den opp til 60. Når den hadde nådd 65 grader lot vi den få kose seg i avskrudd ovn i 30 minutter. Etter det pakket vi den inn i aluminiumsfolie og lot den stå på benken til servering. Når steken var ute av ovnen fyrte vi opp ovnen igjen slik at grønnsakene som lå i ovnen skulle få litt ekstra fart igjen.

Ingredienser
3 gulrøtter
2 løk
5-6 mandelpoteter
250 gram sjamponjong
1 fenikkel
Smør
Salt
Pepper

Vi klarer ikke helt å bli enige oss i mellom om det var riktig å ikke ha med hvitløk eller ikke. Her er det flere muligheter. Enten å ha det sammen med grønnsakene (hele fedd som har fått seg en dytt) eller at man lager snitt og lurer feddene i. Jeg mener det er på grensen til obligatorisk mens Anette står på at det gikk helt fint uten. Gjestene så uansett veldig fornøyde ut og da er vi glade.

Hvis du lurer på hvor lang tid det tar å steke et lammelår? Start tidlig nok, det kan kose seg på benken hvis det er for tidlig ferdig. Vi brukte nesten 3 timer etter bruning før den var serveringsklar. Vi rakk å lage en jordkskokksuppe til forrett – her er oppskriften så det er en veldig grei rett å lage til lystig lag.

Rødvinssaus

Ingredienser
8 dl mørk kraft
5 sjalottløk
50 g smør
5 dl rødvin
1 ss olivenolje
Litt maisenna

Rødvinssausen er inspirert av Bølgen og Moi sin fra Mat og Vin-boka, det er samme boka hvor jeg fant oppskriften på Boef Bourguignon. Den trenger bare litt tid men er superenkel, og det er jo ikke mange ingredienser som skal til. Jeg starter med å koke opp 8 dl vann med 3 terninger kjøttbuljong. Det er litt over en blokk mer enn det står på pakken men da får den ekstra fart. Når det er ferdig tar jeg det ut av kjelen og heller over i noe annet i mens. Så går freser jeg finhakket sjalottløk med litt olje. Når den er klar fyller jeg på med rødvin og lar den koke ned til nesten en fjerdedel. Så sper jeg på med kraft og smaker til med salt og pepper før det får koke ned til det halve igjen. Mot slutten går det i 50 gram med smør og så jevner jeg den litt ekstra med maisenna hvis jeg har tid og mener den må være litt tykkere.

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

5 comments

Comments are closed.

Exit mobile version