Jordskokksuppe med bacon og snadder

Jordskokksuppe
Jordskokksuppen klar til servering

Vi har noen vage planer om å snike til oss litt plass på småbruket til svigers så vi kan sette litt jordskokk. Derfor så vi vårt snitt til å drive litt lobby når de kom på middag i påsken ved å servere jordskokksuppe.

Jordskokk er egentlig en undervurdert (hvis ikke man kan si ukjent) rotgrønnsak. Knollene ligner litt på ingefær med tigerstriper, men rå smaker den mer et sted i mellom potet og kålrot. Bioforsk har en kjempeside med informasjon om Jordskokk og den nynorske versjonen av Wikipedia har også noen funfacts.

Jordskokksuppe er utrolig enkelt og gir et resultat som lett overgår innsatsen. Vi tok utgangspunkt i denne oppskriften fra dinmat.no som hadde litt ekstra fuzz og det ble veldig godt.

For 6 porsjoner (forrett):
1 kg jordskokk
H-Melk
Vann
To bokser med matfløte
En pakke med stjernebacon
2 sjalottløk
1 Lime
3-4 ss smør
3 ts god olivenolje
Rosmarin på toppen
Salt
Pepper

Vi vasket jordskokken og puttet til side de 3 fineste. Det er tross alt mer sesong for å putte de i jorda enn å lage mat av de, så noen av de var litt myke. De 3 førstnevnte ble kuttet opp i små terninger mens resten ble kuttet i litt større biter og kokt møre i en 50-50 blanding med melk og vann. Når disse var blitt myke helte vi av en del av melken og vannet og kjørte jordskokken i en blender. Når vi var fornøyde spedde vi på med saften fra 1 lime og hadde 1 boks med fløte i blenderen. Her hadde vi også 2 store spiseskjeer med smør som gikk i. Smøret hadde stått på benken en stund så det var mykt og fint så det blandet seg lett.

Når det ble for kaotisk med blenderen (fløten kremer det en del så det blir fort liten plass i en allerede ganske full blender) helte vi det tilbake i kjelen. I alt så ble det en ganske tykk suppe men det gjorde ikke så mye. Vi forsøkte jo å spe det ut litt med mer fløte (og smør :-D) og det hjalp noe. Enda godt det ikke hjalp mer, for da hadde det blitt kjedelig. Ikke glem å smake til med salt og pepper.

Mise en place - Det ser kaotisk ut, men er i skjønneste orden. Ser du hva som hører til suppa?

Mens alt dette foregikk tok vi jordskokkterningene og freste disse i panna. De ble tett etterfulgt av 2 finhakkede sjalottløk og en pakke med bacon. Det skal bli sprøtt og crisp.

Ved servering hadde vi to skjeer av denne blandingen i bunnen av suppeskålen og hadde suppen over. Det gjorde at det i bunn ble en litt spennende overraskelse. Så dryppet vi et par dråper med den fineste olivenoljen vi har og plantet litt rosmarin i midten.

Suppa var forøvrig forrett til lammelår med rødvinssaus. Litt off-season for suppa sin del, men det gikk greit med tanke på råvarene og passet fint som forrett.

Jordskokk

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

Exit mobile version