Stekt sild i lake

Stekt sild i lake

Vi ligger noen uker bak på postinga men det går nok helt sikkert bra. Verden går videre selv om vi ikke poster flere ganger i uken. Forrige helg var vi i Trysil på Sildefest under årsfesten til Trysil Akevittselskap (TAS). Årsfesten er en sildefest hvor alle tar med seg noe, enten det er kaker, brød eller sild. Vi har aldri laget noe med sild før, og ikke spiser vi spesielt mye sild ellers heller, så her måtte vi bare lese oss opp på det vi kunne finne.

Det vi var sikre på var at vi hadde lyst til å ta med noe sild som var varmebehandlet på en eller annen måte, så da var det bare å Google.

Man havner fort på Klikk.no når man googler etter mat og det er både bra og irriterende. Godt fordi de ofte har gode oppskrifter, irriterende fordi man får følelsen av at man ikke går bredt nok ut når man leter etter oppskrifter. Men denne var egentlig et ganske godt utgangspunkt og det ble veldig bra uten noen spesiell variasjon. Vi lagde dette på torsdag kveld, slik at det lå lenge og vel, riktig nok kjølig og godt innpakket, i lake fram til det ble servert på lørdag kveld.

Til den store formen brukte vi 12 hele sild så det ble en del sløying og filetering av fisk og det tar jammen meg tid for en som er utrent! Vi tok kanskje av litt i det meste laget, men det får bare være. Jeg satser på å komme meg på kurs en dag så jeg lærer det av noen som virkelig kan.

Fileter av slild

Før vi startet med fisken gjorde vi klar laken. Den skal kokes opp og så kjøles ned så den er grei å starte med.

Til laken brukte vi:

  • 5 dl eddik
  • 1 dl hvitvinseddik
  • 3 dl sukker
  • 2 ts hel pepper
  • 1ts malt allehånde
  • 2 ts sennepsfrø
  • 4 ts salt
  • 5 laurbærblad
  • 2 finhakkede løk

Sildene skal skrapes rene for skjell og så skal man få løs filetene. Uten ryggbein og finner ;-) Jeg er ikke den beste til dette, så jeg fulgte bare intuisjonen min og det er nok det beste for de som ikke kan dette. Det ble igjen noe bein i fisken, men det merket ikke jeg noe til når jeg spiste det etterpå, så det går nok helt fint. Dersom noen har tips så kom med det!

Sildefiletene ble først vendt i rugmel. Rugmelet var blandet godt med salt og pepper. Jeg forsøkte å finne litt info om hvordan jeg faktisk skulle steke silden uten noe særlig hell. Kald fisk trenger egentlig ikke spesielt mye varme, men samtidig for at fisken skal bli sprø trenger man jo godt med varme. Jeg gamblet med godt med smør og olje og 80% varme, så tok jeg den heller av når den var sprø på begge sider slik at den kunne bli ferdig på ettervarmen. Sildefilet er jo ikke spesielt tjukk.

Filetene ble lagt i den ildfaste formen på en seng av rødløk og etter hvert som det fyltes opp med fisk i forma kom det mer rødløk i mellom filetene. Totalt gikk det vel med 4-5 rødløk.

Når forma var full hadde vi over laken og passet på at det lå slik all fisken kom under laken. Fisken og løken trekker jo til seg en del av laken over tid, men det gjorde ikke noe.

En blid Sous-chef

 

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

Exit mobile version