Bergensk fiskesuppe med sei

Bergensk fiskesuppe
Bergensk fiskesuppe

Anettes besteforeldre er beinharde bergensere og når de er hjemme på Hamar gjelder det å diske opp for tiden de er borte og nyter solen i Spania. Og hvem andre kan dømme om en fiskesuppe av type bergensk er noe tess enn bergensere av nevnte type? Jeg bare spør! De forsynte seg to ganger, så da tenker jeg at suppa ble godkjent. Bare slik at vi har formalitetene i orden.

I denne oppskriften har jeg tatt utgangspunkt i Tom Viktor Gausdal sin oppskrift i Husmannskost men har justert noe. Suppa er jo ordentlig husmannskost. Sei er jo ikke den dyreste fisken og resten av ingrediensene er jo egentlig begrenset. Man kan sikkert også supplere grønnsakene med purreløk, løk eller stangselleri. Noen vil kanskje også bruke Rømme i stedet for fløte, men ærlig talt, blir ikke alt bedre med fløte? Eller Bacon? Bacon kan man jo også ha i, men disker man i for meget med råflotte ingredienser er det vel kanskje ikke husmannskost lengre. Etter min mening er denne suppa best i all sin enkelhet.

Faktisk liker jeg den så enkel at jeg ikke gidder å koke fiskekraften selv. Hvilke av dagens husmenn har tross alt tid til å koke kraft av fiskehodet? Der hvor pakken med fiskebuljong sier 1 terning pr halv liter sier bruker jeg en ekstra på 1,5 liter. Da blir det litt mer smak.

Ingredienser

 • 900 g ben og skinnfri sei
 • 40 g smør
 • 40 g mel
 • 1 ts eddik
 • 1 ss sukker
 • 1,5 liter vann
 • 4 buljongterninger med fiskekraft
 • 3 gullrøtter i skiver
 • 1 liten knoll med sellerirot i små biter
 • 1 pakke fløte
 • 2 eggeplommer
 • Ferske urter som persille eller oregano

Siden jeg ikke er redd for å bruke redskapene jeg har på kjøkkenet, bruker jeg faktisk tre kjeler for å lage denne suppa så det skal gå så raskt som overhodet mulig. Man kan jo gjøre det enkelt også, men har man dårlig tid må man stå på. Det første jeg gjør er å koke opp en kjele med vann. Når den koker trekker jeg kjelen av plata og har fiskebitene oppi med lokk på. Den skal bare få stå og trekke. I kjele 2 koker jeg opp kraft fra buljong. Så snart den er klar starter jeg med kjele 3, det er her suppa skal ende til slutt. Lag jevning og før smøret og melet rekker å brunes er det bare å øse over litt av fiskekraften og røre ut, en til to øser om gangen. Siden kraften alt er varm tar det ikke fryktelig lang tid å få dette opp til kok når all kraften har blitt rørt ut i jevninga. Det er det samme prinsippet som når man lager risotto. Lemp i grønnsakene og la de bli møre før du følger opp med sukker, eddik (forsiktig, ikke for mye!) og en pakke med fløte. Smak til med litt pepper. Rett før du fisker ut fisken (he-he) og har den i hovedkjelen rører du inn to eggeplommer så det blir litt tykkere suppe. Helt til slutt er det fint å røre inn litt ferske urter. Oregano er kanskje ikke vanlig i fiskesuppe, men jeg hadde litt i en fersk plante som stod i vinduet og det fungerte helt greit.

Anettes besteforeldre – Gerd og Henry – Foto: Stian Grindvoll

Her kan dere se hvor flotte de to bergenserne så ut i bryllupet vårt i fjor sommer. Bildet er tatt av Stian Grindvoll. Dersom du heller har lyst på en fransk fiskesuppe kan kanskje bouillabaisse friste? Det var husmannskost i Frankrike i gamledager. Her har vi også noen andre spennende fiskeoppskrifter.

Har du ikke meldt deg på nyhetsbrevet vårt?

[yks-mailchimp-list id=”ceaf5b261d”]

Eller lik oss på facebook

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

Exit mobile version