Restedag: Pai

Hvilken dag som er den beste restedagen bestrides de lærde. Noen foretrekker fredagen for å rekke å samle opp nok gode rester til en supermiddag mens andre foretrekker mandag for å benytte seg av helgens rester. I det siste har torsdagene vært de beste restedagene hos oss siden vi som regel girer opp helgen alt på fredag og på mandag er alt uansett borte.

En resterett som selv gir rester man kan nyte på fredag som lunch (hvis det fortsatt er noe igjen) er restepai. Utgangspunktet for restepaien er Quiche Lorraine som i seg selv er en perfekt festrett. Her kan ikke mye gå galt. Nesten alt av kjøtt kan brukes, osteskalker kan du rive opp og ha i røra. Blåmuggost eller hva det måtte være. Alt er godt.

Hvis man ser bort i fra bunnen som består av mel, smør og vann, trenger du 3-4 egg, litt melk eller fløte og litt ost. Så er det bare å ta de kjøtt og grønnsaksrestene man har liggende og gjøre retten fullkomment.

Til bunnnen trenger du:

  • 2 sp vann
  • 150 g smør
  • 200 g hvetemel

Bunnen lager du slik:
Ha mel vann og smør i en bolle og kna det sammen til en fin deig. La den stå i kjøleskapet i en time før du presser den ut i paiforma. Prikk den med en gaffel og stek den i ovnen på 200 grader i 15 minutter.

Selve røra er ikke spesielt mye vanskeligere:
Start med 3 egg og litt melk eller fløte og pisk de godt sammen. Hvis du syns den er litt tynn (spesielt med melk), eller har lite rester du skal ha i, så kan du legge til ett egg. Ha i litt revet ost og vend inn sammen med restene du skal ha i paien. Hell det over bunnen og stek det på 175 grader i 35 minutter eller før hvis den reiser seg av seg selv. La den hvile 5 minutter på benken.

Vi har alltid litt muskat som vi river over. Hvis vi ikke bruker bacon eller salt kjøtt så har vi en klype med salt i. Har du en kokt potet liggende til overs kan du kutte den opp i mindre biter og røre forsiktig inn i røra eller strø over og dytte ned.

Skulle du ha en slump med vin i kjøleskapet som du av en eller annen god grunn har åpnet i løpet av uka (alle grunder er gode for å åpne en flaske vin) så kan det være lurt å ta den til. Dette, så heller åpne en flaske til på fredag.

Hva er din restefavoritt?

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

Exit mobile version