Pulled pork – det beste du kan legge mellom to burgerbrød!

Pulled pork
<3

Pulled pork er grillmaten som nesten bare trenger å få selve finishen på grillen for et forbløffende grillresultat. Kort oppsummert er det svinekjøtt som er stekt over lang tid på lav varme, revet fra hverandre og satt sammen igjen med BBQ saus. Det serveres mellom to hamburgerbrød med coleslaw, noen pickels eller sylteagurk. Du kan selvfølgelig gjøre selve bakingen på grillen, hvis du har grill og tid til det, men jeg bruker helst stekovnen og natten for grovjobben. Noen kan kanskje lure på hva dette har med grilling å gjøre når man jukser slik, men når du smaker resultatet er det glemt. Du kan godt bruke Gildes ferdiglagde, men supersaftig får du det bare om du lager det selv.

Sjekk også vår oppskrift og framgangsmåte for en meksikansk variant av pulled pork – rett i stekeovnen.

Sjekk også vår oppskrift på meksikansk pulled pork

Amerikanerne bruker helst det kjøttstykket fra grisen de kaller Boston-butt. Det er et kjøttstykke fra skulderpartiet til frambenene på grisen. Siden man i Norge selger mer av andre kjøttprodukter enn man gjør i USA går deler av dette stykket med til andre produkter og er vanskelig å få tak i her i Norge. Alternativet er derfor vanlig svineknoke som er både billig og lett å få tak i. En svineknoke holder til 2 store eller 3 mellomstore hamburgerbrød.

For å få det aller beste resultatet pleier jeg å la kjøttet ligge i saltlake i to timer før det går inn i stekovnen over natten. For en saltlake på 3,5 liter har jeg blandet inn 2 dl salt og 1 dl sukker noen laubærblader og noen pepperkorn. Hvis du har “liquid smoke” på en liten jukseflaske i skapet så kan du ta et par tskjeer av dette i laken. Siden man ikke bruker en smoker for å tilberede dette så må man nesten ty til tjuvtriks for å få en skikkelig smak, men det går helt fint uten også. Man skal egentlig være veldig forsiktig med å bruke sukker i marinader og saltlaker siden det kan svi kjøttet senere, men her går det helt fint.

[wzslider]

Etter to timer i kjøleskapet tar jeg ut stykket og tørker av det. Er du litt føre var har du alt fått stekovnen opp i 220 grader slik at du kan gå rett i gang med bruningen i ovnen. Her kan det passe å smøre inn stykkene med litt krydder som salt, pepper og eventuelt litt mørkt sukker. Lag en rub av det, og gni det inn. Jeg bruker en stor fin emaljert jerngryte med lokk til dette. Alternativt kan du alltids dekke den med to lag med aluminiumsfolie. Når den har fått ligge der inne i drøye 30 minutter eller fått en fin brunfarve kan man skru ned ovnen til 120 grader og sette på lokket. Har du igjen noe liquid smoke er det også mulig å ta en skje eller to av det oppi nå før du setter på lokket. Det optimale for min del er å gjøre dette på fredag kveld og time det slik at man skrur ned temperaturen rundt 23.30. Da fungerer pjokken i huset som timer og kjøttstykket kan trekkes ut i 06.30-draget når små pjokker og piker flest mener at dager skal starte. …Enten det er hverdag eller helg.

Etter 6-7-8 timer bør kjøttet være så mørt og fint at du kan plukke det av kjøttstykket. I bunnen av gryta skal du finne noe fett og veske, det må du ikke kaste, men sette til sides for det kommer du til å trenge. Etter at du har latt kjøttstykket hvile i drøye 30 minutter er det blitt kjølig nok til å kunne håndteres. Legg kjøttstykket på en stor fjøl og riv av kjøtt fra knoken med to gaffler, samtidig som du river større stykker fra hverandre. Ikke vær sær men plukk med det det du klarer, om det kommer med litt fett er det faktisk bra og gir ekstra god smak. Legg kjøttet i en stor bolle, hell over saften du hentet ut i fra bunnen av kjelen og rør inn med litt pepper og paprikakrydder.

Hvis du nå setter dette inn i kjøleskapet så holder det seg i to dager hvis du dekker det til. Når du skal servere det kan du varme det forsiktig opp i en bakk eller tilsvarende i grillen, eller i en stekepanne. Når det har løsnet litt rører du inn BBQ saus og lar det stå til det er varmt. Hvilken saus du bør bruke er litt opp til deg selv, og BBQ-saus er egentlig et eneste stort kapittel i seg selv. Helt mot slutten pleier jeg å skru opp varmen slik at det blir litt crisp samtidig som jeg rører godt og passer på at det ikke svir seg.

Bruk en stor skje og pakk det sammen på et godt hamburgerbrød, topp med coleslaw og litt sylteagurk. Hvis det ikke er fett og smør nok for gutta som kommer på besøk kan du toppe det med to skiver bacon og en stor dæsj hollandaise. Men enten lager du hollandaisen sjæl eller så kjøper du den ferdig og varmer, styr for all del unna posene. Pommes frites eller annen svidd potet er min soleklare favorittkompanjong til dette, og en kald lys lager.

 

Du kan også legge Pulled pork mellom steam-buns

Sjekk her for å se hvordan du får mest ut av kullgrillen din!

Hva med litt pulled chicken?

Syns du dette ser ut til å ta for lang tid kan du alltids korte ned tiden ved å bruke kylling.

NB: Denne teksten ble skrevet til Grillgilde.no.

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

3 comments

  1. Små pjokker fungerer som “timers” fordi det lukter så godt i huset, da vettu! Denne oppskriften er konge. Takk! Skulle gjerne kjent forskjellen om jeg hadde laget det her med en original Boston Butt også. Svineknoke er helt gull det synes jeg :)

Comments are closed.

Exit mobile version