Baconmarmelade – hjemmelaget smørepålegg

Baconmarmelade, baconjam, baconsyltetøy
Baconmarmelade, hjemmelaget smørepålegg av bacon

For et par dager siden fikk jeg en melding fra min gode venn Jens Anders med en link til noe så tullete som Bacon Jam. Konseptet er så genialt at man jo ikke kan la være å elske tanken på det. Bacon som smørepålegg. Nesten som baconost, bare enda bedre. Allikevel var det jo nesten for godt til å kunne være sant.

Etter å ha lest meg litt opp på det viser det seg å være langt i fra banebrytende og gjort mange ganger før, men allikevel interessant nok til at jeg ikke klarer å la være. Å skulle lage “jam” av bacon med lønnesirup og eplecidereddik er jo superamerikansk, men den har faktisk en europeisk fetter. Verhackert er riktig nok litt enklere hvor man bruker røkt bacon som blir malt sammen med løk, hvitløk og krydder for å så modnes 14 dager i kjøleskap. Men det gjør at vi ikke kan gi amerikanerne full kredit for ideen.

Denne fungerer egentlig godt som den er, men kan også brukes som base. Sukkeret og lønnesirupen gjør den ganske så søt, så supplerer man med en chili eller tørkede urter kan man lett legge til en ekstra dimensjon. Jeg hadde i litt sitron for å gi den ørlite ekstra syre.

Ingredienser

  • 900g bacon
  • 2 løk
  • 1,5dl brun farin
  • 1dl eplecidereddik
  • 2dl kaffe
  • 1dl lønnesirup
  • 2ss sitron
  • 3 hvitløk

Del baconskivene opp i 3 og stek de på lav varme i en gryte i et par minutter til det meste av fettet har blitt svettet ut. Jeg vet det nesten høres ut som en episode av x-files, men baconfettet må ut, ellers blir det trøbbel senere. Ta baconet ut av kjelen og la fettet renne av. Bruk 1ss i gryta når du nå skal frese løken. La den svette ut så den blir gyllen, blir den litt brun så gjør ikke det noe, men du kan stoppe før. Ha baconet tilbake i gryta og tilsett de andre ingrediensene. Rør godt sammen og sett gryta med lokk i stekeovnen på 190 grader i 2 timer. Ta den ut etter en time og rør godt sammen før du setter den inn igjen.

Etter to timer bør alt stort sett falle fra hverandre, så da kan du sette den på komfyren igjen og varme opp til massen blir ganske tykk og grøtete. Hvis du ikke har vært flink til å la fettet renne av får du igjen for det nå, nå må det nemlig fiskes ut etter alle kunstens regler. Det blir nemlig ikke pent når dette kjøles ned i glassene i etterkant. La den hvile litt før du kjører den i en foodprosessor til ønskelig tekstur. Jeg stoppet før den ble pure slik flere har anbefalt.

Sjekk også Baconsalt som vi har laget tidligere

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

Exit mobile version