Brente mandler

Julen er over og vi er allerede ferdig med den 4. dagen i 2011. Jeg synes det alltid er en lettelse å begynne på et nytt år, med nye muligheter og mye pågangsmot! Vi ryddet ut alle nisser og andre røde ting i går, noe som føles utrolig deilig! Likevel, det er alltid noe man savner da julen er over. Overdrevent sosialt samvær familie og venner er en ting. Brente mandler er en annen ting, som fra nå av har bestemt meg for at bare er lov til jul og til påske, rett og slett fordi disse mandlene er faaaarlig gode, speiselt i disse januar-tider med en sunnere livsstil på ønskelisten.

Jeg fikk denne oppskriften av Nina på jobben før jul, og jeg klarte å lage to enkle og en dobbel porson av disse – og alle mandlene var borte FØR julaften.. Noe havnet  i Christoph sin mage, noe i magene til alle som var med å feiret 26- årsdagen min, noe ble gitt i  julegaver og MYE havnet i magen min. Har fått mange gode tilbakemeldinger fra alle som har smakt på mandlene, og har delt ut oppskriften til mange av dem.

Du trenger:

500 g mandler
0,5 dl vann
200 g sukker
1 ss smør

Mandlene kan lages både med og uten skall. De jeg har laget har vært uten. Det jeg gjorde da var å ta mandlene i en kjele med vann og koke opp noen minutter. Da løsner skallet og man kan lett ta det av. Mandlene kan i dette øyeblikket ogsåbrukes som våpen – vær forsiktig!!

Skåldede mandler
Skåldede mandler

Legg mandlene utover en langpanne og rist dem i ovnen ved 200 grader i ca 10 minutter Rør i mandlene av og til.

Bland vann og sukker i en kjele. Kok det opp og la det småkoke i 2-3 minutter før mandlene tilsettes. Rør hele tiden til

sukkeret rundt mandlene krystaliseres (det blir en gråaktig farge og sukkeret setter seg rundt mandlene).

Rør så videre til sukkeret smelter igjen og får en karamellaktig farge. Vær forsiktig med varmen slik at sukkeret ikke blir brent. Rør inn smøret da du synes mandlene er passe brune, og legg dem utover på bakepapir på benken. Skill dem fra hverandre og la dem ligge til dem er avkjølt.

Mandlene legges utover da de er ferdige slik at dem ikke klistrer seg sammen

Oppbevares i tett boks på et tørt og sikkert sted.

Brente mandler kan være en fin liten gave til noen som fortjener en god oppmerksomhet! Her i et tett og fint glass kjøpt på jernia. Som pynt har jeg laget et fint kort, blonder og pakketråd.

Om du skulle være så smart, eventuelt dum, å lage disse, vil du forstå hvorfor jeg har bestemt meg for at dette er jule- OG påskegodis!!

Exit mobile version