Kokebøker – Hvordan koke vann – Andreas Viestad

Hvordan koke vann - Andreas Viestad
Hvordan koke vann - Andreas Viestad

Her på Led oss inn i fristelse fortsetter vi serien om kokebøker vi har stående i hylla på kjøkkenet. Personlig er jeg mest glad i kokebøker som gir noe ekstra innsikt i de banale tingene man tar for gitt når man lager mat. Matlaging er jo i aller høyeste grad et håndverk så det er viktig å ha grunnprinsippene på stell. Jeg har selv merket stor forskjell på bare det å gjøre de elementære tingene riktig. Dette er jo også ofte vaner man har tillagt seg og som man tar for gitt.

Andreas Viestad sin bok ”Hvordan koke vann” høres jo i overkant banal ut men har gitt meg ekstremt mye glede. Det er også en bok jeg slår opp i med jevne mellomrom bare for å sjekke at jeg gjør ting riktig. Åpningskapittelet handler ikke overraskende om hvordan man skal koke vann og hvilken temperatur vann egentlig skal ha i til riktig bruk. Vann til te skal for eksempel mellom 80 og 85 grader for å ikke trekke ut bitterstoffene. Det har fått meg til å tenke litt mer på dette her med korrekt temperatur og hva konsekvensene av feil temperatur kan gjøre.

Tipsene som står i denne boken er for meg fullstendig uvurderlig og de er for mange til å liste opp men jeg skal ta med ett eksempel; hvordan redde kjøtt som har blitt stekt for mye: Del det opp i mindre biter, skjær kjøttet på tvers av muskelfibrene og så helle stekesjy over. Det andre er å koke kjøttet. Hell over vin eller lignende etter at det har blitt kuttet opp og med ett blir det mer saftig igjen.

Med utgangspunkter som hvordan steke andebryst, eller hvordan steke entrecôte har man en fin inngang til det man skal lage. Man får det viktigste gjort rett også suppleres det med tilbehør og serveringstips slik at det er mer enn bare en bok om hvordan råvarene skal behandles best.

Jeg tror jeg kjøpte den på matbutikken for 250 kroner og var verdt hver eneste krone. Permen på boken begynner allerede å bli litt bøyd. Like viktig på kjøkkenet som et desilitermål.

Les også: Besøk hos St. Lars og Øl med kniv & gaffel – Sigrid Strætkvern

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

Exit mobile version