Kokebok: Laks fra hverdag til fest – Paula Ahlsén Söder

Laks fra hverdag til fest
Laks fra hverdag til fest

Vi tar en ørliten pizzapause og fortsetter med litt kokebøker. Hva kan vel passe bedre på 17. Mai enn laks som må være noe av det norskeste av det norske? Vi fikk for et par uker siden tilsendt kokeboken Laks – fra hverdag til fest av Paula Ahlsén Söder.

Se hvilke kokebøker som kommer denne sommeren

Boken er pakket med lakseoppskrifter, og med all den gode tilgangen vi har på Laks i Norge så bør det være en bok som kan brukes mye. Vi føler selv at vi varierer ekstremt lite når det kommer til laks så det er mulig det bare er oss, men denne boken er virkelig inspirerende. Selv om vi ser på Laks som en ”norsk” råvare er bokens forfatter svens og mange av rettene er av internasjonalt snitt. Russiske laksepiroger, Ovnsstekt laks med pesto, Tandorilaks, Thailaks i folie, Ovnsstekt laks med teriyakisaus og sushi er jo noen av de spennende utenlandske rettene som virkelig frister.

Oppskriftene er korte og presise og det er veldig flotte og lyse fine bilder. Som nevnt er det jo en svensk forfatter og jeg syns det er litt dumt at de ikke har tatt seg tid til å finne alternativer til ingredienser som er svenske og vanskelige å få kjøpt i Norge. Jeg skulle ønske kokebokforfatterne kunne vært flinkere til å komme med alternative ingredienser til de som kan være vanskelig å få fatt i. For all del, man kan jo bare bruke Google, men hvorfor skal man trenge det?

Jeg liker også kokebøker man kan lære noe av, ikke bare lese oppskrifter enda så fine og flotte de er, og denne boken har litt tekst som er nyttig, men det kunne fort vært enda mer. Det hadde ikke gjort noe om de 3 sidene om laks hadde vært fylt ut med 6 sider til. Det må da være mer å fortelle? Noe jeg virkelig likte var de to sidene de hadde fylt med grunnoppskrifter. De gir en enkel og god oversikt når man har kommet dit at man ønsker å eksperimentere litt selv.

Når alt kommer til alt må jeg konkludere med at om du ønsker å lage mer mat med laks er denne boken å anbefale.

Laksesuppe med skalldyr

Vi benyttet sjansen i dag på 17. Mai på å prøve laksesuppa som står i boken. Vi var bare 3 personer til middag og ikke hadde vi safran så vi gjorde noen små justeringer i oppskrifta.

 • 400 gr. skinn og benfri laksefilet i biter
 • 1 gul løk – finhakket
 • 1 sjalottløk – finhakket
 • 2 hvitløkfedd – finhakket
 • 15 cm purre i skiver
 • ½ teskje med gurkemeie
 • 2,5 dl vann
 • 2 dl hvitvin
 • smør til steking
 • ½ oppsmuldret fiskebuljongterning (og litt til ved smaking)
 • 1 dl fløte
 • 25 pillede reker
 • 12 ferdigdampede blåskjell
 • persille til pynt

Fres all løken og purren i smør sammen med gurkemeie til det er gyllent. Tilsett vann, vin og fiskebuljongen i kjelen og la det småkoke uten lokk i 10 minutter. Så må du smake til med litt salt og pepper og kanskje litt mer fiskebuljong eller fond om du heller vil bruke det. Ha i fløte og fiskebitene og la de trekke i ca 5 minutter. Pass på at det ikke koker, det skal bare trekke. Man må også være litt forsiktig med å røre i kjelen eller gryta slik at bitene ikke blir ødelagt. Etter 5 minutter har man i blåskjell og reker og venter et par minutter til de er varme. Hvis du heller vil kan man egentlig tilsette rekene til slutt. Dersom de blir liggende for lenge i varmen blir de seige og det er ikke noe særlig. Pynt med litt persille til slutt. Server med ferskt brød!

Se andre fiskeoppskrifter her

Ferskt brød

Vi hadde Anders på besøk, så da snek vi oss til å ta et bunadsbilde av vår suppespisende gjest siden det var på selveste 17. Mai :-) Takk for besøket!

Anders

 

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

Exit mobile version