Pizzasaus og topping

Tomatsaus til pizza
Tomatsaus

Som vi nevnte i den forrige posten har vi nå en liten serie om det som likegodt kunne vært Norges nasjonalrett, pizza. Vi har eksperimentert ganske mye med hjemmelaget pizza for å få den så nærme perfeksjon som vi klarer med våre enkle midler og evner.

Har du ikke meldt deg på nyhetsbrevet vårt? Gjør det nå!

[yks-mailchimp-list id=”ceaf5b261d”]

Sist var vi innom pizzabunnen og skrev om en såkalt knafri pizzabunn. Vi vil at den skal være tynn, med en fin sprø kant rundt. Når pizzabunnen blir tynn er det vanskelig å lesse på med masse fyll slik vi er vant til fra den norske hjemmelagede pizzaen. Bunnen blir da rett og slett for bløt av all væsken og det hele blir en ganske selsom opplevelse.

Det optimale pizzafyllet på en tynn pizza er en helt tynn tomatsaus som man smører lett utover, så ost og så avslutter man med noe enkelt på toppen. Det kan være noen løkbiter, parmaskinke, pepperoni, oliven, sopp, skinke eller ananas for å nevne noe. Her er poenget at det er best med helt enkle rene råvarer, og ikke så alt for mange av dem heller.

Utgangspunktet til tomatsausen har vi hentet fra det som vi etter hvert mener er den beste pizzaboken vi har lest, Jan Vardøens Pizza Paradiso, men litt på slump og en egen vri på slutten.

De helt klart beste tomatene å bruke til tomatsaus er San Marzano tomater. De er ikke så enkle å få tak i her i Norge, men heldigvis finnes det butikker på nett som gourmeten.no som selger bokser med disse san marzanotomater. Mener du noe med pizzaen du lager er disse virkelig knall og kjøper du en slump med bokser i slengen har du en god stund.

Til samme mengde pizza som pizzabunnene i denne oppskriften bruker vi følgende:

  • 500 gr tomater. Noe fra boks og noen ferske.
  • 1,5 teskje salt
  • 1,5 teskje sukker
  • 5 teskjeer olivenolje
  • 2 hvitløkfedd
  • 1 finhakket sjalottløk
  • en halv teskje kajennepepper
  • en halv teskje koriander
  • en god neve med friske urter (basilikum eller oregano)
  • litt ferskkvernet pepper

Bland dette sammen og kjør det i blender. Når det er helt blandet sammen koker man det opp og lar det putre i 15 minutter på middels varme. Det tar vekk noe av den litt råe tomatsmaken fra sausen. Smak godt underveis, for det er spennende å kjenne hvordan sausen endrer smak underveis. Når du er fornøyd kan du rett og slett bare ta av sausen fra plata. Vår erfaring er at jo lengre den står på plata jo rundere blir den. Blir det noe til overs kan man alltids fryse den til senere bruk.

Pass på å ikke ta for mye saus på bunnen som er så tynn. Har du en tykkere bunn kan du ta på litt mer, men siden den er ganske så tynn begrenser det seg litt.

Dersom du heller liker en litt mer chunky tomatsaus til pizzaen har vi en veldig god saus som vi brukte da vi stekte pizza på grillen.

[nggallery id=4]

Topping og ost 

Som vi nevnte er det mange muligheter med topping og her er den største gevinsten med å slå seg litt løs. Sopp, artisjokker, reker, grillet paprika, spinatmos i klatter, løk, parmaskinke, kokt skinke, ananas, aubergine, ansjos, asparges, oliven er alt noe av det som verden er fylt av med digge saker man kan ha på en pizza. Mulighetene er uendelige når utgangspunktet er tynn bunn og en enkel tomatsaus.

Mellom sausen og toppingen skal det ligge ost. Bakvendt for noen, men det blir faktisk enda mer spennende, for toppingen blir stekt og ikke kokt under osten. Her er det ikke mye som skal til for å få en ekstra spiss. Norwegia er et enkelt utgangspunkt, så kan man supplere med noen mozzarella klumper, litt ferskrevet parmesan og vips så trenger man noen ekstra sekunder til å smake på maten før den går ned i magen. Vi har også forsøkt med gorgonzola som blir kjempegodt, men en pizza som kanskje voksne liker best, og da med et glass rødvin til.

Da gjenstår det bare å skrive litt om hvordan men best steker en pizza, for hvordan gjør man egentlig det? Det kommer det litt mer om senere.

Les også om hvordan du lager tynn og sprø knafri pizzabunn

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

Exit mobile version