Knafri pizzabunn

Knafri pizza i jernpanne
Knafri pizza i jernpanne
Knafri pizzabunn

Vi jobber med en liten serie om pizza og først ut er bunnen som inspirerte oss til å notere ned alle erfaringene vi har gjort oss i jakten på den perfekte pizza. Kort fortalt vil vi at bunnen skal være tynn som en lefse, men sprø og god. Skorpa skal blåses opp og være knasende og sprø.

Her kan du lese om våre tips til pizzasaus og topping og når du skal steke pizza kan disse triksene komme til nytte.

Vi har jobbet oss igjennom flere forskjellige oppskrifter. Jan Vardøen sin som er beskrevet i Pizza Paradiso er jo veldig god. Riktignok tok det to ganger før vi fikk taket på den, men den er en veldig grei og god oppskrift å bruke hvis man har en kjøkkenmaskin som kan gjøre eltingen. Men denne vi skriver om nå drar sokka ut av skoa. Mange er kjent med no-knead-brød. Det er en brøddeig man ikke trenger og kna, stekes i jerngryte og blir så luftig og sprø at det er på grensen til absurd. Best av alt, man lar tiden gjøre all drittjobben for seg, man slipper å kna deigen. Du kan lese mer om knafritt brød her. For ikke så mange dagene kom vi over en oppskrift på knafri eller no-knead pizzabunn hos food52. Den er litt sleip og man trenger litt ekstra mel men er langt på vei den beste pizzabunnen vi har klart å få til selv. Vi har også et eget triks for å jobbe ut pizzabunnen.

Har du ikke meldt deg på nyhetsbrevet vårt? Gjør det nå!

[yks-mailchimp-list id=”ceaf5b261d”]

Ingredienser:

  • 500 gr hvetemel
  • 2 gr tørrgjær
  • 16 gr salt
  • 3,5 dl vann

Konseptet er som følger; Man blander alle de tørre ingrediensene godt sammen i en bolle. Så heller man på vann og rør godt i hop, jeg brukte først en skje så bare veldig lett med hendene for å sjekke at det ikke var noen tørre klumper med mel igjen. Det hele er over på 20 sekunder ikke mer. Så lar man deigen stå i romtemperatur i 18 timer med plastfolie over.

Når du kommer tilbake etter 18 timer vil du se at deigen har doblet seg og det kan se ut som om deigen koker.  Hell deigen  på en melete benk og del den opp i mindre deler. Siden den er ganske bløt er det et par ting man må tenke på så følg med. For det første trenger man litt mel tilgjengelig til benken. Vi hadde en gang et lite uhell i at vi hadde gått tom for hvetemel når vi skulle bake ut bunnen slik at vi ble nødt til å bruke samme mel som vi bruker til hjemmelaget pasta. Det er en type durumhvete som er litt kornete men den er perfekt til å bake ut pizza. Hvetemel har en tendens til å legge seg som et lag dersom det blir for mye, men denne bare preller av og man slipper melsmak eller overflødig mel på pizzabunnen. Se etter mel til pasta i hylla på butikken og riv med deg en pakke, det er det absolutt verdt.

Det andre som er viktig å huske på når man skal bake ut denne er at siden den er bløt er det håpløst å kjevle den ut. Denne må strekkes. Det er ikke så fryktelig vanskelig og pizzaen ser mye mer håndtverk ut enn alternativene. Vi har lagt med en video som viser hvordan man strekker ut en pizza bunn. Hvis det skulle gå hull på den er det bare å knipe det sammen, øvelse gjør mester.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=XfU07-3f4Ig[/youtube]

Tynn bunn tåler ikke lass på lass med verken tomatsaus eller fyll så det er greit å ha i bakhodet når man skal lage tynn pizza. Den bør også stekes ”raskt”, det vil si høy temperatur over kortere tid enn hva man kanskje ellers pleier. Våre var ferdige etter 12 minutter på 250 grader og med steinfliser i ovnen. Vi kommer til å skrive mer om vår fattigmannssteinovn litt senere.

Til mengden beskrevet her fikk vi 3 pizzaer som er litt større enn 3 store porsjonspizzaer. Vi klarte ikke å spise to hele så det bør holde til 4 personer.

Helt til slutt, sorry for elendig bilde, dere skulle sett de andre…

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

Exit mobile version