Laks teriyaki

Laks Teriyaki

For noen dager siden kom jeg over en bloggpost om Laks Teriyaki hos theKitchn via iPad appen Zite som rett og slett fristet så utrolig at den ble sittende. Forfatteren har et opphold i japan bak seg og har en ganske troverdig forklaring på hvorfor dette er veldig autentisk japansk mat. Jeg har jo aldri vært der selv, så jeg må jo bare stole på det han har skrevet.

Retten er superenkel, lett og smaker fantasilliastisk. Vi hadde en pakke med Salma backloin i kjøleskapet som gikk med. Kanskje litt råflott å bruke Salma til dette, men det ble jo utrolig godt. En backloin holdt til oss to.

Hvis man skal lene seg litt på den engelske Wikipedia, som jeg gjorde for å lese meg litt opp på Teriyaki, så definerer de det som en “teknikk hvor mat er stekt eller grillet i soyasaus”. I Japan bruker de mest fisk, mens i vesten har vi tatt i bruk kjøtt. Ofte marinerer man fisken eller kjøttet flere ganger i løpet av prosessen.

Soyasausen lager man ved at man blander den med enten sake eller mirin og søter den til med sukker eller honning. Så kokes sausen ned til riktig konsistens før man marinerer. Mirin er en slags hvitvinseddik eller risvin som er veldig søt. For de som som har lagd sushi hjemme et par ganger er den veldig fin å røre inn med litt sukker i risen.

Som man kan lese på theKitchn er det egentlig et hav av muligheter når man har Teriyakisaus som utgangspunkt. Risen kan byttes ut med nuddler, og den er jo fantastisk til Wok. Denne gangen skal vi altså bruke den til laks.

For ordensskyld så fulgte jeg oppskriften til theKitchn for sausen, bortset fra å ta med vegetabilsk olje, så jeg kokte den ikke ned slik man kan gjøre for å få den tykkere. Det prøver vi neste gang! Vi brukte sushiris, den er kortere og bløtere, men man kan jo bruke annen ris også om man heller vil bruke det.

Laks Teriyaki til marinering

Ingredienser
250 gr sushiris
1 salma backloin
1 flaske soyasaus
2 spiseskjeer mirin
2 teskjeer sukker
fisk

Fisken trenger ikke mer enn 3-4 minutter i stekovnen så her må man passe litt på timing. Start med marinaden/sausen. Bland soyasaus, mirin og sukker og rør godt til sukkeret er oppløst. Her kan du også prøve med honning om du har det. Det tror jeg blir enda bedre. Legg fiskestykkene i marinaden, rull de rundt slik at de er godt dekket og sett de i kjøleskapet i alt i fra 30 min til en time. Varm stekovnen til 220 eller enda litt mer om du klarer. Sett en rist så høyt som du klarer og hvor du fortsatt får en ildfast form under. 4-5 minutter før du skal ha inn fisken setter du inn den ildfaste formen slik at den blir varm. Etter at fisken har gått i kjøleskapet er det på tide å begynne med ris. Lag den etter pakken anvisningen på pakken, men pass på at du ikke setter på risen for tidlig. Det er her timing er viktig.

Når du fisken er ferdig marinert er det bare å legge den i den varme ildfaste formen. Det kan sprute litt når marinaden kommer i formen, så pass på. Det at formen alt er varm gir den undervarmen den trenger. Fisk, og da spesielt laks, trenger ikke veldig mye varme lenge, men dette funker. Inn i ovnen, sett på grillelementene i toppen av stekovnen og sørg for at fisken er plassert så høyt opp som mulig. Den skal grilles!

Så, etter de 3 til 4 minuttene så er faktisk fisken ferdig. Dersom du vil ha den enda litt stekt holder det med noen få minutter, det er virkelig ikke mye som skal til før den har blitt for mye stekt.

Vi gjorde det enkelt og hadde litt agurk til etter inspirasjon fra theKitchn som skrev så varmt om de rene enkle smakene. Men fisken blir god så hvis du dropper salma kan man fort jekke opp mengden fisk betraktelig.

Hvis du heller har lyst på noe annet godt med laks kan vi kanskje friste  med laks og rotgrønnsaker, karrilaks med pasta, eller hva med laks, pasta, soyasaus og fløte?

Har du ikke meldt deg på nyhetsbrevet vårt?

[yks-mailchimp-list id=”ceaf5b261d”]

Eller lik oss på facebook

 

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

4 comments

  1. hei igjen…
    takk for koselig tilbakemelding! Jeg synes det er kjempegøy å ta bilder av mat. Det kan jo være litt utfordrende siden man ikke kan stå å knipse i evigheter – man må jo helst spise maten før den blir kald!! :) Ofte er det jo dagslyset borte når man lager middag også.
    Jeg har kjøpt meg en ekstern blitz som jeg bruker endel når det er mørkt. Ellers plasserer jeg maten i nærheten av et vindu og styrer lyset litt ved hjelp av en reflektor. Reflektor er kjempekjekt, og du kan unngå skygger i bildet ditt. Jeg bruker også photoshop og photoscape. Her lysner (ev. mørkner) jeg bildene. Jeg har også kjøpt endel såkalte actions (filter) som jeg kan legge oppå bildene i photoshop.
    Hvis jeg skal gi ett tips, så må det bli å skaffe deg en reflektor!

    beate

Comments are closed.

Exit mobile version