Suppeserien: Gratinert fransk løksuppe

Gratinert løksuppe
Gratinert løksuppe

Alle supperes mor, løksuppen, har tidligere sluppet unna på bloggen. Det er ikke det at vi ikke har laget den, vi har nesten bare ikke tenkt på at vi kunne skrive om den. Det finnes sikkert en milliard måter å lage løksuppe på. Noe beryktet er nok den jeg pleide å lage på nachspiel tidlig i tjueårene, kombinert med det verten måtte ha i skuffer og skap. Den er ikke noe for dagslys, men den fungerer til det den skal.

Den kanskje mest klassiske og kjente varianten er den franske gratinerte – Gratinée. Den er enklest forklart som løksuppe fylt i mindre ildfaste skåler, toppet med hvitt ristet brød og ost. Den blir beskrevet som en av Paris store spesialiteter, tradisjonelt servert sent på kvelden på bistroer rundt Montmatre og rundt i Les Halles. Siden Montmatre er ganske godt kjent for sine nattklubber føler jeg det forøvrig er et touch av sjebne over alle de gangene jeg har kastet sammen en løksuppe sent på natterstid.

Ideelt sett skal man bruke Gruyére, Comté eller Emmental som ost til gratinering, men jeg har også brukt parmesan ispedd litt norwegia og det har fungert det også.

Ingredienser til 3

 • 8 mellomstore løk
 • 2 hvitløksfedd
 • 40g smør
 • 4ss olje
 • 20g mel
 • 2dl vermuth (eller tørr hvitvin)
 • 1 liter grønnsak eller kyllingkraft
 • 3 skiver hvitt brød
 • 2 eggeplommer
 • Revet ost til å dekke 3 skåler

Start med å skjer opp løken slik at du får lange tynne strimler. Løken steker du i en varm panne hvor du har både smør og olje til løken er passe mør og glossy. Så har du i melet og steker videre til det har blitt brunt men ikke svidd. Det er dette som virkelig gir smak til suppa. Så heller du inn 2dl vermuth eller vin og lar det redusere litt over medium varme før du heller i 1 liter med kraft. Dette skal stå og putre forsiktig i en drøy time – men det kan godt gå litt over.

I mellomtiden kan du toaste eller tørke noen skiver med hvitt brød. Visp også sammen 2 eggeplommer i en bolle. Har du en klunk med portvin eller madeira stående kan du også blande et par spiseskjeer av dette sammen med eggene som du har vispet sammen. Når suppa er ferdig med å koke bør du ta denne av varmen og når den har fått stått noen få minutter blander du inn eggene litt og litt.

Hell suppen over i 3 ildfaste boller, legg en skive med det ristede brøet på toppen og strø godt med ost over. Det er egentlig ikke noe vits i å være veldig gnien på osten her.

Gratineringen bør du helst gjøre ved å fylle en litt dypere langpanne eller ildfast form med vann som du igjen setter de ildfaste bollene i. Det som skjer da er at osten på toppen blir gratinert uten at suppen som er i bollene når en astronomisk og helt uspiselig temperatur. Det går å gjøre det uten, men da må man vente så lenge på at suppen i det hele tatt skal bli mulig å spise mens man piner seg selv med den deilige lukta. Uansett, inn i ovnen skal det til osten er smeltet og gyllen.

Du skal ikke se bort i fra at det kommer andre varianter av løksuppen senere.

Vi kommer med nye suppeoppskrifter hver Tirsdag kveld, lik oss på Facebook eller meld deg på nyhetsbrevet vårt oppe til høyre i menyen for å følge serien helt fram til vinteren.

Her finner du flere supper i suppeserien vår: Klassisk kremet aspargessuppe, Norsk fiskesuppe, Rask og enkel grønn ertesuppe.

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

8 comments

 1. Bra oppskrift!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til https://vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

 2. Endelig en løksuppe med oversiktelig fremgangsmåte. Er bokmerket.
  Cheddarost eller gryere vil være bra ost til denne?

  1. Så bra! Meld deg på nyhetbrevet vårt eller lik oss på facebook så får du de neste suppeoppskriftene også. Gruyére er vel det som originalt skal brukes, cheddar har jeg veldig liten erfaring med til gratinering for å være helt ærlig. Men så galt kan det neppe gå at du ikke bør gjøre det!

 3. Virker skikkelig og grundig, men er det så mye ost på at den dekker hele skålen som et lokk, eller er suppa så lys?

  1. Hei Aksel. Ja det dekker hele skålen. En av svakhetene til parmesan er at den ikke klarer seg helt selv uten noe brød å ligge på.

Comments are closed.

Exit mobile version