Hjemmelaget ketchup

hjemmelaget ketchup
Hjemmelaget ketchup

Til sommermaten hører en god ketchup til, og det aller beste er å lage den selv. Det er ikke spesielt vanskelig og ikke tar det noe særlig med tid heller. Resultatet er forbløffende selv med de enkleste oppskriftene. Hvis du heller det på noen gamle glass du har kokt først holder det seg i to til tre uker i kjøleskap.

Det går ikke veldig mye kjøpeketchup hos oss, men når vi lager det selv havner det fort på alt i fra pølser, til ostesmørbrød. 3-5 dl holder i massevis for oss slik at vi rekker å bruke det opp før det blir gammelt.

Flere oppskrifter bruker litt epler i og for denne porsjonsstørrelsen så gir det litt ekstra om du har halvt gult eple som du har skrellet og kuttet i terninger og har sammen med løken og tomaten. Mange velger også å skolde tomatene først og trekke av skallet, men det syns ikke jeg er nødvendig hvis man først skal ha en litt grov ketchup må det ha noe tekstur. Hvis man vil gjøre den litt finere kan man trekke den igjennom en sil, da er mye gjort.

Denne oppskriften inneholder også mye sukker og er ganske så søt, men det gjør bare at den passer ekstra godt til kjøtt som enten er litt spicy eller grillet low-and-slow.

Ingredienser

  • 7-8 modne tomater
  • 1 finhakket løk
  • 2ss tomatpurre
  • 70g brunt sukker
  • 4-5ss eplecidereddik
  • 1ts sennep
  • 2ss sitronsaft
  • 1 presset hvitløkfedd
  • 1ts timian
  • 1ts chilikrydder
  • 1ts paprikakrydder (Gjærne røkt hvis du har)
  • 1ts oregano

Kutt opp tomatene og ta ut frøene og innmaten og finhakk løken. Fres dette opp raskt i en gryte og la det surre under lokk på høy varme i et par minutter. Ha i resten bortsett fra krydder, hvitløk og sitronsaft og la det puttre på lav varme i 30 minutter. Kjør innholdet fra kjelen sammen med resten i en blender til du er fornøyd med konsistensen. Vil du ha den enda finere kan du som nevnt sile den, men det er det sjelden vi tar oss tid til.

For glassene sin del kan du koke de og lokkene 2-3 minutter for å gjøre de sterile før du lufttørker dem under et håndkle på benken. Vi bruker et middel som heter Starsan når vi brygger øl for å sterilisere redskaper og beholdere og det er et middel alle bør ha i hus. Bland en skje ut i vann og legg det du skal ha sterilisert i løsningen. Det skummer litt men det som er så fint er at løsningen i seg selv forsvinner i det overflaten blir tørr slik at det helt trygt kan brukes til mat. Det setter heller ikke smak eller påvirker på noen som helst annen måte.

Se også våre andre grilloppskrifter som Beercan chicken, pulled chicken eller pulled pork

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

Exit mobile version