Prøv blåskjell på grillen

Blåskjell på grillen
Blåskjell på grillen

Man må ikke ha kjøtt på grillen. Sjømat gjør seg finfint og blåskjell er helt i toppen av hva man kan slenge på. Ikke bare er det godt, det tar jo nesten ikke tid å lage, mens måltidet blir langt og deilig. Blåskjellene får en helt fantastisk aroma fra kullet som man ikke får når det dampes ellers. Faktisk var det så godt at jeg nesten ikke helt skjønner hvorfor jeg ikke damper det oftere på grillen.

Med en aluminiumsform kan du flytte alt litt rundt og med grilling ellers er det lurt å lage en varm og en indirekte sone. Jeg har forsøkt å pakke det inn i foliepakker tidligere når jeg ikke har hatt aluminiumsformer liggende, men det blir helt klart best åpent enn i folie. Dette går så raskt at man nesten kan ta utførelsen på grillen mens for eksempel kjøttet hviler seg. Gjør alt det andre som hører til klart først, for dette blir 6 minutter som krever litt av deg.

Vi lagde dette som en siderett til flere andre godbiter fra havet vi hadde på grillen, men det er ingen ting i veien for å lage dette som en hovedrett alene. Jeg pleier da å regne ett nett pr person.

Ingredienser

  • 1 nett blåskjell
  • 1 finhakket chili
  • 3 finhakkede hvitløkfedd
  • 2 ss olivenolje
  • 5 ss vermuth
  • 1 neve hakket basillikum
  • 4 finhakkede cherrytomater
  • 50g smør i små terninger

Vask blåskjellene, og skrubb av skjeggstubber mens de ligger i vasken. De som ikke åpner seg mens de ligger i vasken under rennende vann, ikke lukker seg når du dunker på dem eller er skadet, de kaster du.

Å lage de på grillen handler litt mer om fingerspitzgefühl enn når man damper de i kjele, så føl deg litt fram og flytt formen fra varm til kald sone etter hvor hett det er og hva du selv kjenner på magen.

Legg blåskjellene i aluminiumsformen, fordel oljen over og sett dem på den indirekte sonen på grillen i 2 minutter. Når skjellene begynner å åpne seg så har du over smøret og setter på lokket i 2 nye minutter og flytter den over på varm sone. Fordel hvitløken, chilien, basilikumen og cherrytomatene og vend blåskjellene i formen. Hell over vermuthen og sett på lokket i 2 nye minutter. Sjekk raskt hvert minutt etter dette om kjøttet i skjellene begynner å bli fast og fint. Når de er klare tar du de rett og slett bare av grillen, og hvis det enda er litt tid til servering kan du ha aluminiumsfolie over.

For ordensskyld: Plukker du blåskjell selv så sjekk Blåskjellvarselet.

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

2 comments

  1. Anbefales på det varmeste! Ypperlig å tilberede mens kjøttet får hvile. I min ferieversjon fulgte det med en sjalottløk og en klunk hvitvin i tillegg til Vermuthen. Funket meget bra!

Comments are closed.

Exit mobile version