Suppeserien: Løksuppe i førjulsstria

Løksuppe til jul
Løksuppe til jul

I førjulsstria er det enkelhet som teller for de fleste. Listen over oppgaver man har fore på denne tiden av året tar liksom aldri slutt. I det man streker av en ting kommer man på to ting til man må gjøre og fører dette på.

For oss ble det derfor denne uken en enkel løksuppe. Selv om vi bare har skrevet om det en gang før, og det i denne serien, er løksuppa faktisk en sentral del av denne bloggens historie. Da vi fant ut at vi skulle starte å blogge var det for å få oss ut av et lite uføre av matleihet og et behov for å utvikle repertoaret på kjøkkenet. “Man kan ikke skrive om løksuppe to ganger, så her må vi finne på noe nytt hver gang” ble sagt den gang.

Nå har det seg slik at det kan man visst. For det finnes flere måter å lage løksuppe på. Den klassiske franske løksuppen finner du her. Flott historie bak den er det også, den klassiske suppa altså. Men det kan gjøres enklere enn denne også. Skal si den ble smakfull!

Ingredienser til 3 porsjoner

  • 5 løk
  • 2 hoder med hvitløk
  • Timian
  • Rosmarin
  • 1/2’ liter kyllingkraft

Sleng en form med 4-5 hele løk og 2 hele hvitløkhoder med litt urter og olje i ovnen på 180 grader i en time til en og en halv. Ta de ut og la de kjøle seg litt ned i fem minutter mens du koker opp litt over en halv liter kyllingkraft du enten har laget fra fond eller buljongterninger.

Nå trenger du en hanske eller klype og den skarpeste kniven du har. Å skulle skjære i tørt ytterlag på løk mens den er varm og glatt inni kan være frustrerende. Men del løken først i to, så i fire og la det kjøle seg litt til før du kutter opp i mindre biter. Hvitløken syns jeg ble lettest å håndtere når jeg skar av den øverste delen av hodet så feddene fikk snittet seg en åpning og så klemte alle feddene ut. Mos massen med bakt hvitløk og ha det i kraften med den andre løken.

La det koke opp og krydre med timian og rosmarin. Hvis du vil kan du jo gratinere det også, med brød til.

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

Exit mobile version