Meksikanske hvetetortillas – hjemmelagde tortillalefser du vil elske

Rull ut på en benk med mel
Rull ut på en benk med mel
Hjemmelagde hvetetortillas

Hjemmelaget tacokrydder er det enkleste å lage selv til tacoen, og er noe sikkert mange har en krukke av i kjøkkenskuffen. Gode lefser derimot, det kan være både vanskelig å få helt til, også trenger man jo sånn meksikansk mel laget av mais, også blir det liksom bare tull.

Melete, tykke, tørre og kjipe. Det var resultatet jeg fikk lenge. Men det var helt til jeg leste boka Tacos – Recipes and Provocations av Alex Stupak (Sponset lenke Adlibris). I boken som inneholder oppskrifter fra den etterhvert svært så anerkjente restauranten forteller han om hvordan de lagde opp mot 2.000 maistortillaer i løpet av en dag, en prosess som forøvrig er noe mer krevende enn å lage den av hvetemel. Etter å ha laget en runde med hvetetortillas til en matskribent som hadde vært gjest og sett hvordan resten av betjeningen hadde hevet seg over restene som ble igjen på kjøkkenet skjønte han at det var noe der. Hvetetortillas var heller ikke noe han inntil da hadde ment var godt nok for restauranten hans.

Noe av det som gjør hele utslaget for å få disse gode etter at vi har laget dem flere ganger er at deigen får lang tid til å hvile etter at du har eltet den i kjøkkenmaskina, og at du faktisk dekker stabelen med ferdige lefser med et vått og lunkent kjøkkenhåndkle eller plast mens du steker resten. De vil ikke bli oppbløtte og klissete.

Vi har tilpasset oppskriften til smør, ettersom lard kan være vanskelig å få tak i slik det er i originalen.

Meksikanske hvetetortillas
Ingredienser
 • 600g hvetemel
 • 10g salt
 • 60g smør
 • 250g vann

Framgangsmåte

 1. Bryt smøret opp i litt mindre biter og ha i kjøkkenmaskina sammen med hvetemel og salt.
 2. Kjør med «k-paddle» på lav hastighet i ca 5 minutter, så skrur du opp farten til høy og det ikke er noen store klumper med smør igjen. Blandingen skal være flaket og jevn. Dette tar ca 5 til 10 minutter.
 3. Ha i vann og kjør til det har samlet seg.
 4. Bytt til eltekrok og elt den i 20 minutter til den er helt jevn, glatt og fin. Kna den litt sammen som en ball før du legger den i en bolle med et varmt vått håndklede over. La den stå slik på benken i minst en time, men den kan fint stå der i opptil flere.
 5. Del deigen opp i små baller på 50g og brett de runde og fine som om det hadde vært små boller, slik at man bretter deigen inn under.
 6. Rull de ut med en kjevle med litt mel på benken, og stek de umiddelbart i en tørr panne på medium til høy varme.

Når de er ferdige legger du dem på en tallerken og legger enten plastfolie eller et vått håndkle over. Da holder de seg myke, fine og varme. <3

Og trenger du ikke å rulle ut alle, kan du fint legge de i en ziplock pose og fryse dem. Ta de opp samme dagen du skal spise dem, la dem tine på benken inne i posen og rull dem ut på litt mel. Vips har du megadeilige tortillas fra egen fryser!

Disse kan du bruke til så mye deilig. Se flere lenker under bildene.

Ingredienser i kjøkkenmaskinen
Start med k-paddle, eller k-mikseren
Bruk eltekrok til den er helt glatt og fin
La den hvile seg under plast
Se så myk og glatt!
Rull små baller på 50g
Rull ut på en benk med mel
Såååå tynn
Stek dem i en tørr panne

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

4 comments

 1. Har du en tortillador? Du kan få låne min og adde på et ellers kjærkommet tema.

 2. Enig om at et godt tacomåltid innbefatter ferske tortillas, men litt uenig med deg om at smult er utilgjengelig.
  Finnes i frysedisker både på Rema, Kiwi og de fleste andre vil jeg også tro.
  I tillegg kan man bruke vegetabilsk smult istedet, som står ved siden av smørproduktene i kjøleskapene på de samme butikkene. Man kan jo også bruke ribbefett i stedet for smult, som endel av oss faktisk fryser ned etter juleutskeielsene,- flaut…jeg vet det;-)
  I følge texmex-bloggere fra USA brukes det baconfett hvis man mangler smult.

  1. Smult er et alternativ som er nærme ja. Men er det ikke slik at smult bare er nesten det klassiske “lard” dog ikke helt? Jeg har ikke fått tak i den klassiske larden slik at jeg har kunnet sammenligne det med smult selv, og de har spurt har alle vært litt nølende til sammenligningen rent smaksmessig.

   Baconfett høres megadigg ut.

Comments are closed.

Exit mobile version