Suppeserien: Rabarbrasuppe

Rabarbrasuppe
Rabarbrasuppe

Suppe må ikke være middag eller forrett, det kan like gjerne være en dessert. På varme dager kan også en varm suppe være litt tung å få i seg så da kan en kald dessertsuppe være oppfriskende.

Rabarbraen er en ganske hardfør plante som opprinnelig kommer fra de nordlige og sentrale delene av Asia og kom til Norge på 1700 tallet. Det har gitt den rikelig med tid til å bli en del av den norske husmannskosten. Jeg har blitt fortalt at det de var best på rundt 50 tallet i det norske kjøkkenet var hverdagsdesserter som kompotter og lignende av det vi kan kalle for “norske frukter”. Rabarbrasuppen hører definitivt inn under dette. I Schønberg Erkens Store kokebok som jo kanskje er definisjonen på norsk husmannskost er den også å finne under kapittelet “Sykepleie og Sykemat”.

Varianten som er beskrevet der er helt strippet for annet enn rabarbra, sukker, vann og potetmel som jevning. I den senere tid har vi fått rikelig med tilgang på alt i fra lime, kanelstenger, vanilje og ingefær som også gjør seg godt som tilsetning i en rabarbrasuppe. Noen har jeg også sett serverer den med noen kalde jordbær til. Skal du bruke kanel- eller vaniljestang deler du dem i to og lar de koke opp sammen med suppen. Det samme gjelder for ingefæren som du skreller og koker med. Bruker du lime kan du presse limesaft over suppen til slutt slik man gjør med olje over for eksempel jordskokksuppe. Jeg liker best iskald og toppet med en dæsj krem.

Rabarbraen høstes i følge Wikipedia normalt mellom St. Hans og slutten av juli, men den er uansett best før den blir for stor. Et tips jeg plukket opp i dag tidlig på God Morgen Norge er å kutte den helt ned nå for å la den vokse opp igjen i løpet av sommeren. Noe jeg ikke var klar over før jeg skulle skrive om denne suppen var at bladene på rabarbraen er så giftig at den har ført til dødsfall når den har vært brukt i salater. Litt kontrast til plasseringen i kapittelet “Sykepleie og sykemat”. Men stilkene! De kan vi spise, bare vi ikke spiser for mye av det.

2 rause porsjoner
250g rabarbrastilker
100g sukker
1 liter vann
8g potetmel

Rens rabarbraen og kutt den opp i biter på rundt 2 cm. Kok opp vann sukker og rabarbraen og la det putre i alt i fra 15 til 30 minutter avhengig av hvor mør du ønsker rabarbraen. Jeg har best erfaring med å koke den på mellomvarme først for å så plukke ut halvparten av bitene og sette den på fosskok senere. Da unngår jeg at suppa blir for tykk og heller minner mer om grøt. De bitene som er hele og som ligger igjen blir most av vispen som kommer i. Mot slutten har du i potetmelet du har blandet ut med litt vann og rører dette inn. Skru opp temperaturen slik at det så vidt nærmer seg kok før du tar den av plata. Kjøl det ned. Serveres kald.

Andre supper i suppeserien: Anettes Kyllingsuppe, Gratinert fransk løksuppe, Rask og enkel grønn ertesuppeeller se alle sammen her.

 

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

Exit mobile version