Suppeserien: Gazpacho

Gazpacho
Gazpacho servert på en krøllete sommerduk

Vi har gjort opprør mot det ustabile været og går løs på den andre kalde sommersuppen. Gazpacho er en veldig fin kald suppe å ha i arsenalet når du har invitert venner over på mat en varm sommerdag. Denne spanske suppen er like rask som den er lett å lage, og siden den er kald har den jo åpenbart kvaliteter vi er ute etter på varme dager. Som forrett er den utrolig anvendelig siden den kan lages tidligere på dagen. Noen steder blir den kalt kalde suppers bestefar og det kan nok stemme ganske godt. Det finnes flere varianter og opprinnelig blir det brukt morter til å mose denne suppen. Ved å bruke blender drar man inn luft i suppa og den kan derfor beskrives som litt skummende opp mot den moste varianten. Jeg syns ikke det er så farlig og syns det er mye enklere enn den portugisiske varianten. Der blir ingrediensene finhakket med kniv.

Se de andre suppene i suppeserien her: Rabarbrasuppe, Anettes Kyllingsuppe, Asparges og løpstikkesuppe eller oversikt over alle de andre suppene her.

Ingrediensene er etter den klassiske varianten begrenset til tomat, agurk, rødløk, hvitløk, olivenolje, hvitvin- eller sherryeddik, paprika og tørket brød. Det tørkede brøet bidrar til å gi en litt tykkere konsistens uten at man kjenner noe til brødsmulene. Jeg jukser litt siden vi ikke har tørt brød og bruker tre sukkerkavringer i stedet. Det fungerer mer enn bra nok. Ingrediensene i seg selv inneholder så mye veske at man normalt ikke trenger å tilsette noe. Hvis du vil ha den litt hetere kan du ha i en halv chili, men pass på at det ikke blir for mye, da er den ikke noe særlig.

Ingredienser til 4 porsjoner

  • 1kg tomater
  • 1 agurk
  • 1 rødløk
  • 0,5 dl olivenolje
  • 3 kavringer
  • 3 ss sherryeddik
  • 2 hvitløkfedd
  • 1 paprika
  • salt
  • pepper

Grovhakk ingrediensene og kjør de i en blender. Hvis du bare har en stavmikser går det fint det også, men blender gjør jobben bedre. Hvis du må er et triks å kjøre noe først, så ha i resten når det har blitt litt mer plass. Alternativt kan man kjøre det i forskjellige runder og blande sammen til slutt. Sett det kaldt til senere på kvelden eller server med en gang. Hvis du er litt skuffet over at fargen er litt mer rosa enn rød så gjør ikke det noe. Det er ment å være sånn. Hvis du har i litt tomatsaus eller paprikakrydder kan du påvirke litt av fargen.

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

Exit mobile version