Coq au vin – awesome!

Coq au vin
Coq au vin

En av de aller kuleste rettene jeg vet om er Coq au vin. Det er noe helt uforklarlig over den som tiltrekker meg noe voldsomt. Jeg har egentlig ikke vært noen stor fan av ”gryter” før intil et par år siden, biff bourguignon og chili con carne er også fantastisk godt, men hvis det er mat i magen før en tur på byen er Coq au vin en vinner. Type #Winning vinner. Stort sett alle oppskriftene jeg har lest tyder også i den rettningen av at det er flere enn meg som mener dette.

Til Coq au vin er det perfekt med potetstappe. Her kyler jeg i et par hvitløkfedd når jeg koker potetene, så lar jeg ett være igjen når jeg moser dem. Her er det også et triks å lage stappa så tørr at den suger til seg mye av den deilige sausen fra gryta for maksimal effekt. Ha i bare akkurat nok melk og smør til at det binder seg sammen.

Siden det ikke er så fordømt lett å få tak i verken hane eller høne er det helt fair å bruke kylling. Og det kan selvfølgelig lages litt på slump.

Mise en place

Ingredienser (slik jeg lagde det sist):

  • 3 finhakkede hvitløksfedd
  • 3 gulrøtter
  • 2 store løk
  • 5 finhakkede sjalottløk
  • 200 gr sideflesk/bacon i terninger
  • 6-7 store sjampinjonger
  • 4 stangselleri
  • Litt hvetemel
  • 1 flaske vin

Klipp eller del opp kyllingen i store biter og der det er hensiktsmessig. Bryststykkene pleier jeg enten å dele i 2 eller 3 avhengig av hvor store de er. Så kan kyllingbitene vendes i mel, putt alt i en brødpose og la den ligge en stund. Ryggen koker jeg sammen med 1 løk og 1 gulrot og siler til slutt for å få kraft. Dersom du ikke gidder det kan du bare bruke buljong eller annen kyllingkraft. Jeg dytter også litt fond oppi for å få så mye kraft som mulig uten at det tar helt av. Er det snakk om buljong bruk dobbel mengde terninger.

Bacon først, så kylling

Først pleier jeg å steke baconet i olje i gryta. Når det er klart tar jeg det ut og setter det til side. Så kan man gå løs på kyllingen og brune den i den deilige blandingen av olje og baconfett. Det kommer til å ryke masse av melet, men det brente melet kommer til å gi en god smak så ikke stress med det. Det kan være en ide å ta litt og litt om gangen slik at det ikke blir for mye i kjelen. Når kyllingstykkene er ferdig brunet går man løs på grønnsakene og soppen og gir de litt fart.

Grønnsaker

Når de er lett møre skal kyllingen tilbake i gryta sammen med bacon, vin og kyllingkraft så det dekker helt opp. Rør rundt og la det koke og kose seg i minst en time.

I mellomtiden kan man åpne seg noen øl og le mens man venter på maten. Jeg er ikke så veldig stødig på å finne viner til maten selv, men på polet fikk jeg anbefalt en Chanson Bourgogne Pinot Noir Reserve du Bastion 2009. Årgangen fra 2008 er tilnærmet lik sukkerfri og kan regnes som lavkarbovin i følge VG. Fint for de som driver med slikt, jeg likte den uansett så godt at jeg kommer til å kjøpe den igjen.

Det blir litt røyk men det går helt fint

 

Hva er den kuleste retten du vet om? Den som alltid får deg til å ville ta verden med storm?

 

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

Exit mobile version