Spar på vinrestene!

Leftover Wine by spwelton@flickr
Leftover Wine by spwelton@flickr by-nc-sa

Nå som det er sommer og mange har ferie er det ekstra lett å åpne en flaske vin og sette beina høyt på kvelden. For oss som ikke alltid blir ferdig med flaska før det er kveld kan det være irriterende å se restene gå til spille når man heller ikke rekker å fullføre flaska dagen etter. Noen bryr seg nok katta og får det i seg på trass, men det finnes langt bedre måter å behandle vinrestene på. På den måten kan man bruke restene til noe fornuftig og heller åpne en ny flaske hvis man skulle få lyst til det!

Sett den i kjøleskapet og bruk i maten
Den enkleste måten er å spare en vinflaske med skrukork og helle restene over på den og lagre den i kjøleskapet. Vår erfaring er at vin holder seg ganske godt i kjøleskapet i et par uker for matlaging. Det har også hendt at flaska har stått litt i det lengste laget, men når vi da har blandet det med rester av nyere dato har vi sluppet unna ganske lett. Det aller beste trikset med kjøleskapslagring av rester skal være å fylle vinen på et lite glass som er bittelitt mindre enn mengden vin du skal ta vare på. Da blir det helt lufttett og i kjøleskap skal den da holde seg helt fin i opp til en uke. Da mener de fin, som i drikkende fin.

Kork den musserende
Dersom du har en flaske med musserende du vil ta vare på er uansett et godt tips å kjøpe egne korker og la de stå på flaskene. Disse korkene koster ikke mye og er helt geniale. Vi setter på våre korker rett etter vi har fylt opp glassene bare for å bevare så mye bobler som mulig utover middagen. O lykke den som kan bruke litt tørr musserende i maten!

Fryse det ned som isbiter
Et annet godt triks for å redde rødvinsrestene er å fryse det ned som isbiter. Da har man alltid noen små terninger tilgjengelig som man kan tilsette sauser, gryter, risotto osv. Da kan det være en god ide koke ned vinen litt slik at den blir mer konsentrert. Da fordamper også noe av alkoholen og vinen blir enklere å fryse. De blir da som et slags hemmelig våpen man kan slippe ned i maten når som helst for å legge lista bittelitt høyere.

Sunday Sangria by rwentechaney@flickr by-nc-sa

Andre ting du kan gjøre:

Lage eddik – Vi bruker ikke mye eddik, og det lille vi bruker har vi handla på butikken, men dersom du er veldig gira er det et tips.

Sangria – Spansk sommerpønsj som er perfekt for varme sommerkvelder. Hell vinen i en mugge, ha i litt oppskåret frukt, litt kanel, sukker, litt brandy og en dæsj farris med sitrussmak eller sprite. Ingen vil merke at vinen du brukte er fra forrige uke, og du vil glemme det selv. Dessuten sier ryktene at den beste sangriaen er den du lager selv.

Rødvinsdrops – Jeg prøvde meg på dette for en stund siden og de ble faktisk ikke så værst. Bloggposten om det var det værre med. Kok ned vin og lag drops på vanlig måte. Prøv også med litt pepper i, det hever smaken!

 

Her er noen tips til retter hvor du kan komme til å trenge vinen du har spart: Coq au vinBoeuf Bourgogne, Risotto, Lammelår med rødvinssaus, Rypemiddag med rypesaus og Stekt torsk med rødvinssmør.

Så nå må vi på Indre Østland bare vente på at sola skal komme og motivere oss for til å åpne vinflaskene på varme sommerkvelder. Hva er ditt beste tips for vinrestene?

 

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

1 comment

Comments are closed.

Exit mobile version