Hvordan steke pizza

Pizza!

I serien om pizza har vi nå kommet til selve stekingen av pizza. Som så mye annet ved pizzaen plukker vi nordmenn mye opp fra pizzapakkene. Selv har jeg vært vant til å steke pizzaen på 220 grader i 10 til 15 minutter for å så la den stå litt til så jeg skulle være sikker på at den var ferdig. Vi har også eksperimentert litt med steking av pizza på grillen.

Her kan du lese de forrige postene om tynn knafri pizzabunn og topping og tomatsaus til pizza. Vi har også laget en samlepost med oppsummering av triks for pizzabaking for hvordan du skal lage verdens beste pizza.

Jeg kom inn på dette temaet etter at jeg hadde lest litt om steinovner til brødbaking og lot meg lede ned i kaninhullet. Det viser seg nemlig at den beste pizzaen blir stekt på ekstremt høy varme. Spesielt undervarmen er essensiell for å få en sprø bunn. Ideelt sett skal pizzaen stekes bare et par sekunder, så her er det klart at man trenger mer varme enn man klarer i en husholdningsstekeovn! Jeg fant en video fra en liten kjede i Minneapolis som har pizzaovner slik de har i Napoli. De skryter av ovnene gjør over 420 grader noe som ikke er vanskelig å tro på når man ser hvor raskt det går å steke pizza i dem.

Men hva gjør man da, når man har en helt ordinær stekeovn som gjør nesten 250 grader ”på flatmark”? Det første jeg tenkte på var selvfølgelig  pizzastein. Jeg har tidligere sett Jamie Oliver rusle rundt i hagen og plukke opp en fin flat stein han mente ville være perfekt til å steke pizza på. Hans eget merke har også en pizzastein som selges på Jernia til i overkant av 200 kroner, men den er liten og tynn og ser ganske så teit ut med de håndtakene.

Ildfaste fliser (kjøp tykkere om du får tak i)

Etter å ha fundert litt kom jeg på at jeg hadde kjøpt inn noen litt tykkere ildfaste fliser til grillen Helga for å fordele litt kull til når jeg skal grille gris på henne. Disse passer utmerket for å magasinere opp litt varme og kostet med 14 kroner stykke. Skal jeg steke mye pizza legger jeg to lag og lar de varme seg opp i minst en time på maksimal varme. Dersom du skal ut å handle vil jeg anbefale deg å spørre etter enda tykkere sten og få den kappet til så du kan legge et fint og stort lag på en rist i ovnen din. Da kan du magasinere opp enda mer varme.

Øverste rille

Vi har ingen pizzaspade, så jeg legger pizzaen først på stekebrett og legger denne opp på de varme steinene som er plassert på enten øverste eller nest øverste rille i ovnen. Stekeplata er ganske tynn så det går greit. På bildene kan dere se at jeg har lagt dem på øverste, men siden jeg ikke klarer å få nok varme i ett lag med stein så fungerer det best med litt mildere overvarme og litt lengre tid på nest øverste rille. Dette er noe man må prøve seg fram til med sin egen ovn. Det beste er selvfølgelig å legge pizzaen rett på steinen med en pizzaspade. Hvis du har det må du passe på at du ikke legger inn ny pizza før steinen har fått varmet seg litt opp igjen på de neste rundene. Vi forsøkte med litt provisoriske spader, og det er lite som er mer irriterende enn pizza som sitter fast i varme steinfliser når man er sulten og har gjester.

Man får plass til en pizza på toppen :-)

Så husk, pizzaen stekes best på høy varme, trikset er å få varmen så intens som mulig for pizzaen. Da må du også ha en tynn bunn og her kan du lese litt om den beste pizzabunnen vi vet om. Du må jo også ha noe topping på pizzaen og den forrige posten i serien handlet nettopp om pizzatopping og pizzasaus. Er du tøff kan du jo også steke pizza på grillen.

 

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

25 comments

    1. Hei, takk skal du ha Magne :-) Fredag og helg betyr pizza for mange, så det var godt timet!

    1. Hey! Takk for kommentaren, det er bare å lasse inn med stein og la det få lov til å rekke å bli ordentlig varmt. Tittet foresten innom bloggen din, bokmerket og følges herved!

  1. Eller gjort på en litt enklere måte : sett ovnen på max/250 grader og la stekebrettet stå i. Rull ut en tynn deig på bakepapir og legg på ønsket topping. Når ovnen er klar, tar du kjapt ut stekebrettet og “slider” pizzaen over på brettet med bakepapiret under. Sett brettet i ovnen et hakk under midten og stek i va 6 minutter. Voila! Sprø bunn :)

    1. Hei Merete.

      Ja, det er også et alternativ hvis man ikke har stein og blir enda bedre sammen med stein. Vi har pleid å gjøre dette et par ganger tidligere. Utfordringen kan fort være at stekebrettet ikke greier å magasinere opp nok varme til å gi nødvendig med “trøkk”, lenge nok. Så fort pizzaen kommer på så stjeler den varme fra overflaten den ligger på og da må underlaget ha litt å gå på. Men helt klart bedre enn ingen ting :-)

  2. Det blir ganske stor forskjell om man steker den rett på stein eller med stekebrett imellom. For steinen trekker fuktighet ut av deigen og gjør den fin og krisp. For noen som ikke har så høy temperatur på ovn, kan man først steke bare deigen i noen minutter midt i ovnen, ta den ut, legg på fyll og så på stein(denne må være oppvarmet) eller rist for at det ikke skal legge seg noe fuktighet under deigen, og mindre klissete :)

    1. Det har du helt rett i Mats. Trikset med å forsteke bunnen litt bruker jeg jo når jeg steker pizza på grillen. Ingen grunn til at den ikke skal fungere godt i ovnen også, det har jeg ikke tenkt før. Bare passe på å ikke la den steke i ovnen mer enn knappe 1-2 minutter på brett. Takk for kommentaren!

  3. Er det egentlig godt med sprø bunn eller er det bare hipt ?
    En haug med flatbunn propaganda på tv og moteblogger og plutselig skal alle ha kjip flat sprø bunn.
    Takke meg til god gammeldags hjemmelagd pizza som har vanlig myk pizzabunn og 5cm med fyll.
    Flate pizzaer ser bare triste ut.

    1. HAHA, fantastisk kommentar. Føler vi ble tatt litt på kornet der. VI liker tynn og sprø bunn, pizza slik den lages i Napoli. Det er ikke meningen å si noe vondt om tradisjonell norsk husholdningspizza, for det har vi vokst opp på selv men dette er noe annet. Hvis du syns en flat pizza ser trist ut kan du jo forsøke med egg, litt ruccola eller asparges på. Eller hva med pære og blomkål? Kanskje sært, men neppe trist ;-)

  4. Suverent! Dette må prøves ^^

    Jeg trodde vel egentlig litt av poenget med stenovn var å legge pizzan direkte på stenen.

    Da er det ut å kjøpe stein da.

  5. Kan ikke si at vi har problemer med å steke pizzaen direkte på steinen uten å bruke spade. Form deigen på bakepapir, dra over på steinen og rull bort papiret. Voila.

    Som noen over her sa, litt av poenget med pizzastein er jo at steinen skal trekke ut fuktighet fra deigen. Hvis det ikke er så viktig, så fungerer det greit nok med sterkt forvarmet stekeplate for vår del.

  6. Godt å se at det er flere som er interessert i ordentlig pizza!

    Jeg tok bryet med å gå til min lokale steinhugger og fikk skåret til en ca 5 cm tykk klebersteinplate (en av de steinsortene med best varmemagasinering og fuktopptak) til min stekeovn. Ovnen er en litt eldre Beha, men den klarer ca 290 grader :) Jeg setter i steinen midt i ovnen ca 1,5 time før steking av pizza. Jeg fant også en sjappe på nett som selger ordentlige pizzaspader (sorry, har ikke link, det er sikkert 10 år siden jeg kjøpte spaden). Deigen lager jeg med maskin, og ingrediensene er selvfølgelig kun vann, mel, salt og gjær. Baker ut tynne bunner på en godt og melet arbeidsbenk. Topping legges på som følger, hjemmelaget tomatsaus, fersk (bøffel)mozarella, litt revet parmesan, løkringer og pepperonipølse. “Bygger” herligheten på benken og bruker spaden for å skyfle over i ovnen. Litt før jeg setter inn pizzaen skrur jeg over ovnen på varmluft med grill. Med varmen som da er magasinert i steinen og sirkulasjonen fra varmluften og strålevarmen fra grillelementet steker pizzaen på ca 4 minutter! Nærmere Napoli kommer jeg ikke hjemme :)

    Jeg ble tent på pizza etter å ha lest boka La Pizza – Den sanne historien fra Napoli av Nikko Amandonico (anbefales), og besøkt den legendariske pizzasjapppa Di Matteo i Napoli.

    1. Hei! At jeg ikke har tenkt på klebersten før!? Jeg vet hvor varme kleberstensovner kan bli så det må jo være helt ideelt å bruke. Jeg tror jeg skal ta turen bort til vår lokale steinhugger og se om de kan ha noe klebersten vi kan få kappet til. Jeg skal se om jeg får tak i boka du har lest. Må være midt i blinken!

  7. Fin post! Pizzastein har stått på lista over ting som skal prøves lenge, men har ikke fått ut fingeren enda.

    Jeg har faktisk vært og spist pizza på Punch for rundt 10 år siden. (Den gang var det ikke en kjede. Den første restauranten der jeg var ligger ikke i Minneapolis, men i tvillingbyen St Paul.) Det er rett og slett den beste pizza-restauranten jeg har vært på utenfor Italia! Og selv i Italia kommer jeg kun på et par-tre steder som har vært på samme nivå.

  8. Jeg har en rund pizzastein som jeg kjøpte på Jernia (uten rare håndtak) :)

    Ovnen min klarer 300 og da setter jeg steinen på en rist på nederste rille.
    Det jeg gjør er at jeg tar ut steinen, smekker på pizzaen med bakepapir og dytter den inn igjen. Persen er ca 10 sekunder.

    Etter 2-3 minutter åpner jeg oven og drar til meg bakepapiret, slik at resten av steketiden gjøres rett på steinen.

    1. Det hørtes bra ut Dag og takk for tips! Jeg pleier å unngå å åpne døra på ovnen underveis, men om du klarer det på så kort tid er jo det imponerende.

      Jeg jobber nå med en bloggpost etter å ha testet bakestål i en måneds tid. Det er virkelig noe av det villeste jeg har vært borti når det kommer til matlaging. Stålet er suverent alt annet jeg har vært borti og har en suveren evne til å overføre varme. Meld deg på nyhetsbrvet vårt og følg med!

  9. Takk for gode tips – klebersten høres ut som neste trinn..

    Har benyttet Jernia-varianten i 5-6 år nå før den sprakk sist helg. Den har blitt satt på rist nest nederst i ovnen, forvarmet til 300 grader med kombinasjon av undervarme og varmluft. Steketid ca 3 min.

    Deig lages av 1/3 tipo00 og 2/3 hvetemel, vann, salt, litt honning og idun pizzagjær. Kjøres 15 min i Kitchen Aid.

    Spade er et must…..

    1. Høres ut som en proff! Takk for innspill og at du deler dine erfaringer.

  10. Takk for tips og inspirasjon. Etter ha lest ukesmenyen deres på Matbloggsentralen ble det hvit pizza til middag i dag! På en helt vanlig tirsdag i ferien! God sommer!

    1. Takk for kommentar og god sommer til deg også! Pizza smaker jo godt alle dager!

Comments are closed.

Exit mobile version