Suppeserien: Enkel oksehalesuppe

Oksehalesuppe
Oksehalesuppe
Oksehalesuppe

Hvis noen mener det er uhørt tidlig på sesongen å begynne med langkokte supper av oksehale har jeg bare en ting å si; slapp av det kommer flere med oksehale utover høsten. De første ti suppene i suppeserien har vært enkle og raske supper som passer til hverdags. Denne suppen lager du i helgen og fryser ned så du har til uka og blir derfor en enda raskere suppe når du faktisk skal lage den. Perfekt syssel på søndager.

Oksehale er en helt fantastisk råvare. Den koster under 100kr pr kg og inneholder så nær uendelig med kraft. Hvis du er litt skeptisk til denne “billige råvaren” så er det helt fullstendig uten grunn. Dette er the real deal.

I den fantastiske kokeboken Larousse Gastronomiqe kan man lese følgende om oksehalesuppe: Klassisk Britisk rett, trolig introdusert av flyktninger fra den franske revolusjon. Jeg lo litt lavt når jeg leste det, for det er jo noe fransk over den. Framgangsmåten som er beskrevet i den franske matbibelen er rett så omfattende så jeg har gjort det litt enklere.

Hell over vann og sett i ovnen 4-5-6 timer
Hell over vann og sett i ovnen 4-5-6 timer

Ingredienser

  • 2 kg oksehaler
  • 2 løk
  • 4-5 stenger stangselleri
  • 1 del sellerirot
  • 600g gulrøtter
  • 2 laubærblader
  • Salt
  • Pepper

Kutt opp grønnsakene og del de opp i 2 like store deler. For bruning av kjøtt så har jeg virkelig falt for metoden Olav som blogger på Hobbykokken beskriver i sin post om kjøttkraft. Fordel kjøttet i en langpanne og sett stekovnen på 180 grader varmluft og la det stå i en time. Da blir bruningen på kjøttet jevn og fin, og kraften kan du skrape ut med litt vann. Gi den ene halvdelen av grønnsakene en runde i gryta til de begynner å svette. Hell i 4 liter vann, to laubærblader og sett gryta i stekovnen på 160 grader med lokk og la den stå der i 4-5-6 timer. Når du ikke har tid til å vente mer så siler du av kraften og plukker av kjøttet fra beina og har over i kraften. Svett opp den siste halvdelen av grønnsakene og hell over kraften sammen med kjøttet. Har du litt portvin kan du spandere litt på grønnsakene når du svetter de. Kok suppa på nytt til grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper.

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.