Bacalao

Bacalao
Bacalao

Denne er egentlig i fra forrige uke, men på grunn av to utdrikkingslag har den måtte ligge noen dager. Når Håvard kom over fra US of A og stoppet for middag var det på tide å diske opp noe digg igjen. Denne gangen ble det bacalao og det er jeg fryktelig glad for. Det er enkelt og det er djevelsk godt. Jeg stoler rett og slett ikke på noen som ikke liker bacalao. Sånn er det med den saken!

På Hamar er vi velsignet med det som må være ett av landets beste fiskebutikker. Knutstad & Holen. Der hadde de noen fantastiske loins av klippfisk som bare var å dele opp i serveringsstykker og legge i vann. Jeg er usikker på merket, men den var skinn og benfri og kostet skjorta. Men god var den! Jeg vannet ut stykke i 2 døgn, men skulle nok fort ha vannet den ut ett døgn til. Jeg forsøkte å påvirke litt ved å bytte vann dobbelt så mange ganger som foreskrevet uten at det hjalp hele veien ut.

Det er flere måter å lage bacalao på, noen bruker kjele mens andre bruker form. Jeg syns formen er enklest. Konseptet er også veldig enkelt. Legg fisk, potet og tomat i lag og hell tomatsaus over. La det stå i ovnen til poteten er ferdig (ca 50 minutter) og server!

Til tre personer bruker jeg:

 • 940 gr ferdig utvannet klippfisk
 • 500 gr amadinepoterer
 • 2 løk
 • 1 sjalottløk
 • 1,5 chili
 • Salt
 • Pepper
 • Chilipulver
 • 2 tomater skjert i tynne skiver
 • 1 boks hakkete tomater
 • 10 plommetomater i gryta
 • 3 hakkede hvitløkfedd
 • grillet paprika
 • 2 dl olje i gryta + stor dæsj over

Skjer potetene i skiver, jo tynnere de er jo lengre tid tar det før de er ferdige. Jeg syns det er best med amadinepoteter, så får jeg heller stable to flak i høyden. Fiskestykkene kan det godt være litt tykkelse på. Tomatene skal også skjæres i skiver. Legg de lag på lag på tvers av en stor form og legg over godt med oliven og et par plommetomater.

Til tomatsausen bruker en boks med hakkede tomater. Oppi her går det to løk, en finhakket sjalottløk, 1,5 finhakket chili, godt med chilipulver, salt, pepper 6-7 plommetomater, 3 finhakkede hvitløkfedd, et halvt glass med grillede paprika og 2 dl olje. Denne sausen skal få stå å koke og bli rund og fin, så jeg starter egentlig med denne.

Når sausen er lagt over fisken er det ekstra digg å toppe forma med enda mer olivenolje på toppen.

I ovnen er det viktig at formen settes nederst i ovnen. Fisken og poteten ligger i bunnen av forma og er derfor avhengig av undervarme. La gjerne bacalaoen stå og hvile seg litt når den kommer ut av ovnen. 10 minutter burde holde.

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

1 comment

 1. Selv har jeg funnet ut at hvis man tilsetter noen soltørka tomater vil smaken heves. I oppskriften står det om potetene ..” jo tynnere de er jo lengre tid tar det før de er ferdige”, det må da være en skrivefeil?
  Forøvrig en utmerket matside!

Comments are closed.