Megadeilige hjemmelagde kjøttboller

Kjøttboller!

Opprinnelig ble denne jobben gjort for potetmel.no, men kjøttboller er så digg at det er plass til det her også.

For kjøttboller kan vi alle klare å lage, og vi kan lage dem dødsgode uten å måtte bruke helt ville råvarer eller jobbe noe vanvittig med det. Sett opp en fabrikk, produser noen middager og la kreativiteten slå seg løs. Her kan du variere i det uendelige.

Jeg har satt sammen en basisoppskrift, men det er ingen ting i veien med å endre krydderne eller lage egne varianter. Vil du ha de litt sterke kan du for eksempel ha i litt hotsauce, tabasco, tacokrydder alternativt urter som basilikum eller ramsløk. Stapp de inn i et pitabrød, i en baguette eller pølsebrød og lag en deilig saus til.

Sammen med kjøttbollene har jeg tatt med oppskrifter på en enkel pastarett og en sandwich som virkelig er comfort!

Klikk på bildet for oppskrift på sandwich med hjemmelagde kjøttboller
Klikk på bildet for oppskrift på sandwich med hjemmelagde kjøttboller
Klikk på bildet for oppskrift på pasta med tomatsaus og hjemmelagde kjøttboller
Klikk på bildet for oppskrift på pasta med tomatsaus og hjemmelagde kjøttboller

Dette må du vite om kjøttboller

Hvis vi skal ha et mål for konsistens, ønsker vi at kjøttbollene skal være både møre, myke og ikke minst holde sammen. Ingen ønsker å spise harde tørre golfballer. Du vil heller ikke at de faller fra hverandre mens de putrer avgårde i tomatsausen. Å finne den rette balansen er faktisk ikke så vanskelig, men det er greit å kjenne noen av triksene.

Mange går for mager karbonadedeig når de skal lage noe og vil ha det de tror er kvalitet. I stedet justerer jeg opp mengden fett for å få den myk og smakfull, så bruker jeg heller både potetmel og egg som bindemiddel. Vanlig kjøttdeig med høyt fettinnhold er derfor det du bør gå for. Spis heller en kjøttbolle mindre om det er din egen fasong du er mest redd for.

Svinekjøtt er kanskje ikke ansett som den mest eksklusive råvaren, men det er heller ikke det du trenger når du skal lage gode kjøttboller. Bare for å presisere en ekstra gang; Høyt fettinnhold er nødvendig for at de skal holde seg saftige og myke. Min optimale blanding er derfor 50-50 mellom vanlig kjøttdeig og kjøttdeig av svinekjøtt. For å øke fettmengden mer kan man spe på med revet ost som cheddar eller parmesan. Enda bedre blir de også!

IMG_4297
Bacon!

Tilsett smaker

For ekstra ekstra mye smak finhakker jeg også bacon som blandes inn i farsen. Her bruker jeg skogrettbacon, som er litt tykkere i skivene, men igjen litt enklere å kutte opp enn de løvtynne strimlene. For det må finhakkes, har du større biter med bacon vil det gjøre kjøttbollen ustabil og gjøre at den lettere faller fra hverandre. Du bør ikke ha noen store biter av noe egentlig.

Av samme grunn svetter jeg alltid løken og hvitløken skikkelig, og kjører den til en pure med stavmikseren før den blandes med kjøttet. Du kan også steke løken så lenge at den blir litt brent, men ikke svi den for mye. Dette vil gi en rikere og dypere smak på kjøttbollene.

Før du går i gang med å rulle ut mange små kjøttboller er det lurt å ta av en liten bit av deigen og steke en minikarbonade. Da får du kontrollert at smaken er dit du vil ha den, og ikke minst sjekke om du har brukt nok krydder.

IMG_4354_2
Bruk en iskremskje for å la de få en jevn størrelse

For at kjøttbollene skal bli like mye stekt må de ha en jevn størrelse. Et triks er da å bruke en isskje, pakke denne full og skrape vekk det som måtte være på kantene. Legg det så på brettet og rull de fine og press de sammen når du har fått ut all farsen på brettet. Hvis du er vant til å lage egne hamburgere som du jo ikke skal presse for mye sammen er det stikk motsatt her. Det gjør ingen ting!

IMG_4321
Stek de på et brett for jevn og enkel

Slik steker du kjøttboller

Når du skal steke dem har du i bunn og grunn 3 alternativer. I stekepanne, i stekeovnen eller la de trekke i en kraft eller saus.

Steker du de i panne blir prosessen omtrent som med pølser. Medium varme til de er ferdig stekt. Det enkleste er derimot å steke de på et brett i ovnen. Jeg regner da 220 grader i 16-18 minutter. Se litt an størrelsen, men bruker du en iskremskje pleier det å havnet godt innenfor. Og det er nettopp her det høye fettinnholdet gjør at de holder seg saftige, selv om de blir stekt litt i overkant av hva man hadde tenkt.

IMG_4359
Legg kjøttbollene i en kjele og hell varm saus over, la dette kose seg videre en stund

Skal du tilberede de i en saus eller i en kraft er det lurt å varme opp sausen i en annen kjele, så ta en tykkbunnet kjele og legge kjøttbollene utover i denne, før du heller den varme sausen forsiktig over. La det stå og syde forsiktig på medium varme med lokk i en times tid. Her er fordelen at sausen tar opp ekstra smak av de deilige kjøttbollene. For kjøttboller i tomatsaus er dette den perfekte måten å løse oppgaven på.

IMG_4304
Baconboller!

Ingredienser baconboller

 • 400g kjøttdeig av storfe
 • 400g kjøttdeig av svin
 • 1 medium løk
 • 2 hvitløkfedd
 • 2ts salt
 • 1ts pepper
 • 2 egg
 • 2ss potetmel
 • 60g bacon
 • Smør og olje til steking
IMG_4341
Pastaboller

Ingredienser kjøttboller til pasta

 • 400g kjøttdeig av storfe
 • 400g kjøttdeig av svin
 • 1 medium løk
 • 3 hvitløkfedd
 • 2ts salt
 • 1ts pepper
 • 2 egg
 • 2ss potetmel
 • 1 god neve finhakket persille
 • 1ts paprikakrydder
 • Smør og olje til steking

Framgangsmåten er helt lik på begge bollene, og det eneste som virkelig skiller dem er bacon, persille og paprikakrydder.

Start med å grovhakke løken og finhakke hvitløken. Svett løken skikkelig i olje og smør på litt mer enn medium varme. Når løken er mør og gyllen har du i hvitløken og vender denne lett inn et minutt eller to. Kjør dette med en blender til det blir en fin jevn pure.

Bland resten av ingrediensene godt sammen bare hendene i en bolle og jobb godt med deigen. Bruk en iskremskje for å lage bollene slik at de får lik størrelse og sett de på et brett. Når all farsen er fordelt kan du rulle de jevne og fine i fasong også.

Bruk en av de måtene jeg har skrevet over for å tilberede dem. I ovn på et brett, i stekepanne på medium varme eller i en tomatsaus.

Hva er din favoritt å bruke kjøttboller til? Fortell oss i kommentarfeltet!

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

2 comments

 1. Kan også bruke kjøttkakedeig fra Nordfjord, ca 50/50 fe og svin 😉 Fåes på Rema og er bra for lavbudsjett. 25 kr pakken 😊

Comments are closed.