Suppeserien: Minestronesuppe

minestrone suppe minestronesuppe
Toskansk minestronesuppe

Minestronesuppe har et litt frynsete status og rykte om “restesuppe”. Riktig nok blir den servert i en rekke kantiner med innhold fra inneværende, eller forrige uke, men den frynsede statusen er nok ganske ufortjent. Suppen serveres ofte som forrett og hva er vel da bedre å bruke gårsdagens rester til enn en ordentlig digg suppe før dagens måltid.

På Wikipedia kan man lese at minestronesuppen ikke har noen bestemt oppskrift siden den lages av de råvarene som er i sesong, men det er ikke bare riktig. I følge Sølvskjeen har nemlig alle italienske regioner sin spesielle oppskrift på minestrone.

Hovedingrediensene i minestronesuppene er ofte bønner, tomater, løk, selleri, gulrøtter og en eller annen kraft. For å gjøre det helt autentisk skal man bruke Borlotti eller Roman bønner, men en boks hvite bønner i tomatsaus kommer man langt med. Helst skal man også ha med bacon eller pancetta for å sette ekstra smak på suppen, men flere av de regionale oppskriftene er helt vegetar.

Til denne minestronevarianten tok vi utgangspunkt i den Toscanske minestroneoppskriften og gjorde en egen vri.

Ingredienser

 • 80g Skogsbacon i biter
 • 4ss olje
 • 1 finhakket løk
 • 3 tomater uten skinn og innmat
 • 1 selleristang
 • 1 finhakket hvitløkfedd
 • 2ss tomatpuré
 • 1 boks med hvite bønner i tomatsaus
 • 3 never med pasta
 • Timian
 • Oregano
 • Basilikumkrydder
 • Finsnittede basilikumblader
 • Parmesan
 • 1/2l vann

Kok opp vann i en liten kjele og ha i pastaen når vannet koker. Når pastaen er ferdig kokt tar du denne av plata, heller av vannet og setter til sides. I mellomtiden stek baconet med olje i en annen kjele og la løken, stangsellerien hvitløken følge etter når baconet begynner å få litt farge. La det surre i 5 minutter. I mellomtiden tar du halvparten av innholdet i bønneboksen og kjører dette til en paste med stavmikser, det er med på å tykne suppen senere. For tomatene kan du enten skålde de i kokende vann og trekke av skinnet før du tar ut innmaten, eller gjøre det enkelt og bruke en boks med skinnfrie tomater. Åpne de og skrap ut innmaten og frøene, de skal ikke med. Hakk resten grovt og ha det i kjelen med grønnsakene. Etter ett minutt følger du på med vann, tomatpurre, bønnepasten og resten av bønnene i boksen. Krydre med krydderene som er listet i ingredienslisten med ca 1ts pr krydder. Kok opp med pastaen og server med litt revet parmesan på toppen.

Det er nok ikke utenkelig at vi tar for oss flere av minestronesuppene når vi nærmer oss høsten.

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.