Suppeserien: Gul ertesuppe med svineknoke

Gul ertesuppe med svineknoke
Gul ertesuppe med svineknoke

Forrige uke lagde vi ungarsk gulasjsuppe i stekeovnen, og denne uken var det på tide å trekke fram enda en klassiker. Gul ertesuppe har vi spart på en stund av samme grunn som gulasjen, det måtte bli vinter først. Jeg vet ikke med der dere bor, men på Hedmarken kom snøen denne uka sammen med kulda. Enda godt det er 6 uker til våren vil nok noen si. Dette ble enda en søndagssuppe som du kan spare rester av til tirsdagen, og da er den enda bedre.

Vi tok egentlig utgangspunkt i Henriette Schønberg Erken sin klassiske, men visa endte som en helt annen etter at vi hadde lagt til noen ekstra grønnsaker og bytta ut det salte flesket med en svineknoke. Svineknoka bruker vi nesten hele året, blant annet til pulled pork om sommeren. Den er billig og supergod på dager man har litt tid til å lage mat. Det er mye kjøtt, fett og et bein man kan koke kraft av. Perfekt til suppe med andre ord. I denne suppeserien har vi tidligere benyttet oss veldig av kjøpekraft enten i form av fond eller buljongterninger så det var flott å kunne droppe de for en gangskyld. Det eneste krydderet vi har hatt i er egentlig 2 ts med timian. Først og fremst fordi Henriette sa det er greit, men når vi skulle smake den til med salt og pepper var det rett og slett ikke behov for det. Vi anbefaler derfor at du heller setter det fram på bordet, så får man krydre det til selv om man ønsker det. Ingrediensene holder til 6 porsjoner, men ikke til mer enn 4 personer, man vil ha mer!

Ingredienser til 6 porsjoner

  • 1 svineknoke 1,7kg
  • 250g erter
  • 2 løk
  • 200g sellerirot
  • 1 purre
  • 2ts timian
  • 25g bløte gule erter
  • 4 gulrøtter
  • 2,5l vann

Med tørkede erter må man starte dagen eller kvelden i forveien ved å legge de i rikelig med vann. Start på formiddagen og kok svineknoken i rundt 2 timer i 2,5 liter vann. Skulle du underveis se at det blir litt lite væske er det bare supplere litt. Hvis knoka ikke er helt dekket med vann kan du snu den når den er halvvegs. Når knoka koker trenger den ikke å fosskoke men putre fint under lokk. Ta av skummet med en skje eller sil. Etter to timer, tilsett grønnsakene, ertene og timian og sett hele gryta med lokk i stekeovnen på 120 grader. Der kan den fint stå i 2 timer til. Når du har ca 30 minutter til servering tar du ut gryta, setter den på stekeplata og fisker ut svineknoka. Riv kjøttet i passe biter fra beinet og svoren og ha det tilbake i gryta. I mellomtiden lar du suppa få koke ferdig.

Sjekk også:

Grønn ertesuppe
Grønn ertesuppe
Anettes kyllingsuppe
Anettes kyllingsuppe

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.