Fisk og chorizo paella

Paella
Paella

Vi har jo en ganske så stor kjærlighet for gryter og andre enkle retter med masse smak. Retter hvor forholdene mellom ingrediensene liksom ikke trenger å være helt bestemt, og hvor man kan bruke det man har for å sette den sammen.

Nøkkelingredienser
Nøkkelingredienser

Paellaen er en slik rett. Man kan jo være fin på det der også, siden den tross alt har en lang historie og sterke geografiske tilknytninger. Men det viktigste er at man ikke – må – for å få til en deilig Paella.

For de som er ukjent med paella kan den egentlig ligne litt på risotto, men er ikke kremet og inneholder litt andre ingredienser. Vår versjon er ganske så enkel. Har du noen blåskjell eller andre skalldyr kan du legge det til også, men vi valgte å gå uten denne gangen.

Vår base tar alltid utgangspunkt i chorizo som gir en utrolig dyp og god smak sammen med litt ekstra paprika mot hva som er vanlig i mange oppskrifter. For oss er det også viktig med safran som gir det ekstra kicket som gjør en forskjell. Det er kanskje ikke det enkleste krydderet å få tak i, men har du noen gram er det dette du bør bruke det til – dropp lussekattene.

Og man må ikke bruke en paellapanne. Faktisk er det selve pannen som heter paella, men det er en annen historie. Paellapannen er tynn men den er dyp og stor. Fordeler og ulemper. Fordelen med at den er stor er at det er plass til mye i den. At den er tynn betyr at du må passe litt mer på. Nå er det riktig nok slik at det skal bli litt – hard på grensen til brent – ris nederst i panna, men det er viktig at man ikke brenner det helt fast. Så man må passe på. Hvis du har en stor stekepanne, gjør det faktisk nytten også. Men det blir mye i panna, så pass på at den er stor.

 

Ingredienser
Ingredienser

Ingredienser

 • 2 terninger med kyllingkraft
 • 12dl vann
 • 225g Noel chroizo i biter
 • 1 løk
 • 2 paprika
 • 3 hvitløkfedd
 • 4g safran Carmencita
 • 340g paellaris Carmencita
 • 1 boks med hakkede tomater Mutti
 • røkt paprika
 • 125g laks i terninger
 • 300g torsk i terninger
 • 1 sitron
 • bladpersille

Start med å koke opp kyllingkraft fra to terninger i en egen kjele. Så kan du steke chorizobitene i litt olje. Når de har begynt å svette ut godt med fett har du finhakket løk og paprika i panna. Dette steker du i rundt 5 minutter til løken skinner godt. Så har du i finhakket hvitløk og steker det raskt i 2-3 minutter til før du har i ris og safran. Hvis safranen din ikke er malt kan du ha den sammen med buljongen når du koker opp denne, er den malt strør du det over panna. Rør dette godt sammen før du har i tomatene og den varme kraften. Dryss over litt røkt paprikakrydder, skru ned temperaturen og rør godt. Nå må du passe på at dette ikke svir seg, mens risen gjør seg ferdig. Skrap løs all risen med jevne mellomrom slik at det ikke svir seg. Etter 15 minutter begynner risen å bli ferdig. Da skraper du alt en siste gang før du strør over fiskebitene og dekker med folie. Sett temperaturen til lav (2/9). Fiskebitene trenger ca. 10 minutter før de er ferdige. Når du tar av folien og trekker panna av varmen, strør du over med sitronbåter og bladpersille. Hvis du klarer å la den stå i 5 minutter før du spiser den så vil risen trekke til seg vesken som har samlet seg på toppen. Vi klarer ikke det, og vi liker den slik.

NB: Dette blogginnlegget inneholder produktplassering. Du kan lese om hvordan vi håndterer dette på denne siden.

Server
Server

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.