Skrei med lardo på en seng av pasta

Skrei med lardo
Skrei med lardo og pasta

Nå på vinteren er den lyse norske fisken på sitt aller beste, men det tilbehøret vi er mest begeistret for er en sommerlig pastarett med oliven og cherrytomater. Hva er da bedre enn å la vinteren få hilse litt på sommeren?

En annen ingrediens vi har hatt lyst til å krysse med den flotte norske skreien er italiensk lardo. For de som ikke er kjent med lardo er det speket fett fra ryggen til grisen. Litt som bacon, men fra ryggen og ikke magen på grisen. Kjøper man den ferdig skivet kommer den som helt tynne flak som nesten smelter av seg selv i munnen. Som smak gir den en litt røyket og salt men lett baconsmak, som samtidig er mye lettere enn bacon. Vi er jo superfans av bacon, men lardo kan i de rette tilfellene framføre gjøre mer magi enn den gamle klassikeren. Prøv den også på pizza eller bruschetta. Siden den nesten smelter av seg selv er det lurt å la den ligge i kjøleskapet helt til du skal bruke den. Ta en skarp kniv og gjør så godt du kan med å dele skivene fra hverandre.

Pastaretten er i seg selv en soleklar sommerpasta. På varme sommerdager hvor man ikke helt har den største matlysten er en enkel pasta med cherrytomater og oliven en enkel redning. Ikke blir retten for varm og den er frisk og lett. Rask er den også så man bruker minst mulig tid inne. Bare bland sammen tomatene med venner og la det stå mens pastaen koker – hiv alle ingrediensene sammen og vips så er den ferdig. Har du parmesan kan du rive det over.

Normalt så sier man at det beste er å å koke pasta i masse vann. Nå skal vi moderere vannmengden litt for vi skal bruke litt av pastavannet sammen med tomatene og da vil vi ha med litt ekstra stivelse for å binde dette sammen. Pass med andre ord på at det er nok vann, men det trenger ikke være alt for meget. Til denne retten passer det best med en litt tykkere pastavariant enn vanlig spagetti. Her anbefaler vi Bucatini hvis du får tak i.

Ingredienser
Ingredienser

Ingredienser 4 porsjoner

Kok opp vann til pastaen som beskrevet tidligere. Del fisken opp i porsjonsstykker og ta av skinnet. Er det løst kan du forsiktig legge en finger mellom fiskestykket og skinnet og løsne det på den måten. Sitter det litt mer og du merker at kjøttet løsner kan du bruke en skarp kniv og skrape mot skinnet på innsiden. Hell litt olivenolje i en ildfast form og legg fiskestykkene over i forma. Dekk de med lardo og stikk i et steketermometer. Sett formen ovnen på 150 grader og stek til fisken har mellom 50 og 60 grader – jo nærmere 50 jo bedre – den vil stige litt i temperatur når du tar den ut – det går bra. Dette tar ca 20 minutter.

I mellomtiden deler du tomatene i to og knuser de lett med hånden før du blander sammen tomater, oliven, sherryeddik, 2ss olivenolje, snittede basilikumblader og 1ss timian. Her kan du også ha i et finhakket hvitløkfedd. Krydre med litt salt og pepper. Dette skal stå i rundt 15 minutter. Sjekk om du må smake til med mer eddik, timian, salt eller pepper.

Nå har pastavannet sikkert fått koke en stund og det er endelig tid for å slippe pastaen nedi. Etter 6-8 minutter skal pastaen være al-dente. Hell av pastavannet men spar rundt 1 dl.

Bland sammen tomatene med pastaen og spe på med litt av pastavannet. Når alt faller i temperatur vil pastavannet binde seg med saften fra tomatene, men avhengig av hvor saftige tomatene er går dette litt på fingerspitzgefühl.

Anrett på en tallerken med pasta og tomater først og fisken på toppen. Hvis du har litt parmesan er det deilig å rive over, det samme med nykvernet pepper og kanskje enda litt mer basilikum.

NB: Dette blogginnlegget inneholder produktplassering. Du kan lese om hvordan vi håndterer dette på denne siden.

Skrei med lardo
Skrei med lardo

 

 

 

 

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.