Mine favorittkokebøker

Jeg har tidvis samlet litt på forskjellige kokebøker, og har sikkert passert 100. De fleste har jeg gitt videre eller til garasjesalg ettersom de ikke har blitt brukt eller fanget noen interesse, men det er et par som har blitt stående og som jeg bruker igjen og igjen.

Dette er min liste over mine favoritter som jeg trygt kan anbefale at du gir i gave til noen som er interessert i mat eller trenger litt inspirasjon.

For ordenskyld, så lenker jeg til Ark, Adlibris og Amazon og får kommisjon ved salg hvis du kjøper via lenken, men det har ingen ting å si for anbefalingene mine.

Den boken jeg kanskje bruker mest som referanse og oppslagsverk er Tom Viktor Gausdal sin Kokkelære – den store kokeboka. Det er over 1000 oppskrifter og 50 kapitler. De er raske, enkle å forholde seg til og presise er de også. Har du den ikke selv bør du kjøpe den!

Kjøp Kokkelære – Den store kokeboka her (Annonselenke)

De siste to årene har jeg bakt en del brød, og jeg har virkelig fått opp interessen etter å ha skaffet meg Flour Water Salt Yeast av Ken Forkish. Han startet som baker fordi han ville gjøre noe annet men har virkelig skrevet en god bok for å forstå hva som gjør godt brød. Her brukes det vanlig gjær, poolish, surdeig og gjerne i kombinasjon. Den er skrevet for nybegynneren men har gode referanser for dem som etterhvert er viderekommen. Brødbaking, også med surdeig, blir velig ukomplisert med denne boka. Praktisk er også tidstabellene for når man skal sette i gang for å være ferdig til riktig tid. Min favoritt er Field blend #2!

Kjøp Flour Water Salt Yeast her (Annonselenke)

I FWSY skrev Ken Forkish også litt om pizza, men i etterkant kom han også med boken The Elements of Pizza hvor han virkelig tar for seg pizzabakingen. Jeg ELSKER pizza og denne er en av de som jeg tar fram en til to ganger i uka. The Elements of Pizza gjør deg til en slags ninjaturtle i pizzasteking og har deigoppskrifter for alle situasjoner. Langhevet, korthevet. Spesielt surdegisbunnen er veldig lett og gir et fantastisk resultat, selv med vanlig butikkmel.

Kjøp The Elements of Pizza her (Annonselenke)

En annen favoritt jeg ofte trekker ut av hylla er den franske bibelen Larousse Gastronomique. Veldig mange retter og elementer i vårt vestlige kjøkken kommer fra det franske. I denne boken står grunnoppskriften for veldig veldig mye. I veldig mange tilfeller mye bedre enn google når du skal lage noe klassisk.

Kjøp New Larousse Gastronomique her (Annonselenke)

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.