Bosnisk Pai

Som ergoterapeut er jeg så heldig at jeg treffer mange nye, herlige mennesker hver uke. Som arbeidsoppgave har jeg å hjelpe disse menneskene til bedre aktivitet og deltakelse i deres liv. En av tiltakene vi gjør med mange er å trene på daglige aktiviteter, som for eksempel kjøkkenaktivitet. Dette er spennende og veldig koselig. Samtidig lærer disse menneskene meg mange nye matretter, noe som gjør jobben ekstra givende og morsom.

Ei ung jente jeg har blitt kjent med serverte meg Bosnisk Pai forrige uke. En rett som er både god, enkel og veldig billig. Dette er ordentlig fattigmannskost som kan spises både til middag og på tur, varm eller kald.

Deig:

350 g mel
2 ts salt
1,5 – 2 dl vann
0,5 dl olje

Bland sammen til deigen blir smidig. Del så opp i små “boller” (jeg laget 7 stk av denne deigen, men størrelsen kan man bestemme selv) og ta litt olje på dem.  Legg over plast og la dem stå i ca 30 minutter. De skal ikke heve, men bare stå å godgjøre seg.

Fyll:

4 poteter
2 løk
1 pk kjøttdeig (ca 400 g)
1 liten håndfull vegetakrydder
Litt salt etter smak
Nykvernet pepper etter smak

Kutt opp poteter og løk i veldig små biter. Stek kjøttdeigen (hakkes opp slik at det blir små “knupper”). Bland godt sammen.

Kjevle så en “bolle” med litt mel til den er veldig tynn.

Legg fyll utover deigen, men la det være et lite rom på hver side uten fyll. Rull så deigen inn på den ene siden som vist under.

Rull så inn på den andre siden.

Klem deigen litt sammen på hver side og “snurr” dem opp mot midten, slik at dem ser sånn ut;

Stek i 20 – 40 minutter (alt etter ovn og størrelse), de skal stå midt i ovnen på 170 grader.

Ta ca 1 dl vann i en kjele og tilsett en klatt smør. Varm dette opp slik at smøret smelter. Denne blandingen helles over paiene ca 5 minutter før dem skal ut av ovnen.

Velbekomme!

Har noen tips til andre enkle paier? Legg gjerne igjen en lenke til oppskrift!

2 comments

  1. Hei, vi har et prosjekt på skolen å invitere en klasse på bosnisk fest :) Vi har tenkt til å bruke denne oppskriften til middag fordi det så godt ut og var bra til vårt penge budsjett. Det jeg lurer på er hvilke kjøttdeig er det man kan bruke på denne retten. Kan bosnisk mat ha vanlig kjøttdeig og kylligkjøttdeig? :) Håper du svarer fort fo skal snart gjennomføre dette!

    1. Hei! Så gøy at dere skal bruke oppskriften. Det er veldig godt og veldig enkelt, og veldig billig! Jeg har i denne oppskriften brukt vanlig kjøttdeig, men både karbonadedeig og kjøttdeig av kylling og svin kan helt sikkert også brukes. Historien til denne retten er å ta det man har av både kjøtt og grønnsaker, så her er det i utgangspunktet ingen regler. Masse lykke til! :)

Comments are closed.