Bayerdampede blåskjell

Det skjer fra tid til annen at jeg blir overlatt til meg selv en fredagskveld. Da er det lite bedre enn å lage det beste man vet og ikke måtte overtale noen til å spise herlighetene. I kveld er en slik kveld og det endte med Bayerdampede blåskjell. Jeg nevnte det i bloggposten om boken til Sigrid Strætkvern – Øl med kniv og gaffel, og der skrev jeg enda at jeg skulle bruke hennes oppskrift neste gang. Dessverre var det slik at jeg ikke hadde den for hånden da jeg var på butikken, så da ble det Jan Vardøen sin etter husk (skal få ut litt om den boka i løpet av helgen). Det her er noe av det aller aller beste jeg vet å kose meg med helt alene.

Når jeg spiser alene:

1 nett med blåskjell (7-800gr)
2 sjalottløk
2 ss smør
1 chili
1 hvitløk
3 halvlitere med Aass bayer (2dl går i maten, resten skal du drikke underveis og til maten)
Pommes frites

Normalt skal det holde med 500gr blåskjell pr porsjon. Vask skjellene i kaldt vann. Kast de skjellene som ikke lukker seg eller som er skadet. Jeg er ganske kritisk når jeg sorterer skjellene, kanskje litt i overkant, men la gå.  Når du har gjort det setter du i gang og finhakker sjalottløken, hvitløken og chilien. Mise en place! Varm opp smøret i en kasserolle og ha i løk. Når den begynner å mykne har du i chili og hvitløk. Det skal ikke bli brunt men mørt. Når det er klart, har du i øl  (2 dl) og lar det få litt fart før du har i blåskjellene. Jeg er veldig glad i Aass sin Bayer til denne retten, selv om nok også Frydenlund eller annen er like bra. Sett på lokk og la det dampe i 5 minutter og skjellene har åpnet seg. Rist lett og rør rundt underveis slik at alle skjellene får nesten samme behandling.

Server med pommes frites. Det høres sikkert feil ut, men det er helt riktig. Sett kasserollen på bordet og spis.

NB: Jeg kjøper mine blåskjell på butikken, bor du langs kysten vet du sikkert om blåskjelltelefonen (820 33 333) og denne siden med informasjon om blåskjell for deg som skal plukke selv.

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.